Lékaři vyvinuli první testy, které by měly zjistit riziko recidivy ALL

9. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Australší lékaři vyvinuli první genetické testy, které mají být schopny zjistit pravděpodobnost recidivy akutní lymfoblastické leukémie u dětí. Statistiky ukazují, že většina dětských pacientů, u kterých se recidiva vyskytne, onemocnění podlehne...


„Tyto testy mohou pomoci identifikovat osoby, u kterých hrozí největší riziko recidivy,“ uvedl ministr pro vědu a výzkum v Novém Jižním Walesu Frank Sartor.

Testy probíhají na vzorku 70 pacientů v několika australských nemocnicích a jejich trvání je odhadováno na dobu pěti let. Zprávu přinesla agentura AFP.

Recidiva leukemického onemocnění je pravděpodobná u těch pacientů,u kterých nedojde během onkologické léčby k úplné eradikci všech leukemických buněk. Malé množství těchto buněk se postupně stává vůči chemoterpaii rezistentní. Australší lékaři se v posledních deseti letech snažili takto vyvinuté buňky identifikovat.

Profesor Murray Norris z Australského institutu pro výzkum dětských onkologických onemocnění uvedl, že nové testy umí detegovat jednu rakovinnou buňku mezi milionem zdravých buněk.

Dětem, u nichž bude přítomnost „odolných“ buněk zjištěna, by byla nasazena jiná kombinace chemoterapie (ve vyšších dávkách). Některé z nich by podstoupily transplantaci kostní dřeně.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Children´s Cancer Institute of Australia

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 8.9. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?