Lékárník ředil chemoterapeutika; odsouzen na 30 let

6. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký lékárník v honbě za ziskem po dobu deseti let ředil přípravky na chemoterapii. Od roku 1992 upravil tisíce balení přípravků Taxol a Gemzar...


Americký lékárník v honbě za ziskem po dobu deseti let ředil přípravky na chemoterapii, které ke své léčbě potřebují tisíce pacientů. Píše o tom internetový server BBC.

Padesátiletého multimilionáře Roberta Courtneyho potrestal soud v Kansasu třiceti lety vězení. Na lavici svědků usedli pacienti, kteří dostali zředěné léky a příbuzní obětí.

Courtney svou vinu přiznal a prosil za odpuštění. Řekl, že od roku 1992 upravil tisíce balení přípravků Taxol a Gemzar. „Spáchal jsem strašný zločin, kterého hluboce lituji,“ řekl Courtney u soudu. „Přeji si, abych teď mohl všechno změnit.“

Odhaduje se, že zředěné léky dostalo asi 4200 pacientů. Nejméně jeden z nich zemřel.

Federální úřady uvedly, že Courtney zřejmě vydělal z každého balíčku přípravku Gemzar asi 780 dolarů tím, že do nitrožilního roztoku dával méně účinné látky, než je podle předpisu třeba.

Courtney, který byl považován za odborníka v mixování přípravků pro chemoterapii, před soudem vypověděl, že část ze získaných peněz věnoval církvi.

Představitelé církve potvrdili, že od něj dostali přes 600 tisíc dolarů a peníze vrátí.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 6.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?