Lékařské časopisy požadují registraci výsledků klinických testů

14. 9. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedenáct prestižních lékařských časopisů z celého světa představilo svou novou strategii, která má přinutit výrobce léčiv zveřejňovat více informací o klinických testech svých výrobků. Nová strategie má zamezit tomu, aby firmy zveřejňovaly pouze pozitivní výsledky testů nebo zavádějící data, která by zastínila nepříznivé výsledky studie...


Jedenáct prestižních lékařských časopisů z celého světa představilo svou novou strategii, která má přinutit výrobce léčiv zveřejňovat více informací o klinických testech svých výrobků. Informuje o tom internetový server

Mezinárodní výbor vydavatelů lékařských časopisů (International Comitee of Medical Journals Editors) chce prosadit zákaz publikace informací o výsledcích klinických testů, pokud test ihned ve svém počátku nebyl zaprotokolován na veřejně přístupném registru.

Nové standardy mají začít platit během příštího roku. Mezi časopisy, které se těmito standardy začnou řídit, patří například New England Journal of Medicine, The Lancet nebo The Journal of the American Medical Assotiation (JAMA).

„Nová strategie má zamezit tomu, aby firmy zveřejňovaly pouze pozitivní výsledky testů nebo zavádějící data, která by zastínila nepřesvědčivé nebo nepříznivé výsledky studie,“ říká Catherine De Angelisová, šéfredaktorka JAMA. Nové standardy mají také chránit časopisy před tlakem farmaceutických firem.

„Nová strategie má zamezittomu, aby firmy zveřejňovalypouze pozitivní výsledky testůnebo zavádějící data, která byzastínila nepřesvědčivé nebonepříznivé výsledky studie,“říká Catherine De Angelisová,šéfredaktorka JAMA.

Ačkoliv se zatím řada časopisů k nové strategii nepřihlásila, De Angelisová doufá, že tak brzy učiní. „Víme o několika dalších časopisech, které se k nám chystají připojit.“

„Je to opravdu jedinečný projekt. Bezpochyby bude řadu firem velmi motivovat,“ říká Kay Dickersinová z Brown University Center for Clinical Trials and Evidence-based Healthcare v Providence na Rhode Islandu. Osborníci včetně Dickersinové se ale shodují na tom, že je třeba podniknout i další kroky.

Chybí potřebný zákon

Již několik let se právníci, kteří se specializují na oblast zdravotnictví, snaží donutit farmaceutické a biotechnologické společnosti, aby zveřejňovaly více podrobností o svých klinických zkouškách.

Úsilí právníků mělo však dosud zatím malý efekt. Tento problém se ale vyhrotil poté, co Eliot Spitzer, generální prokurátor státu New York zahájil právní řízení proti farmaceutickému gigantu GlaxoSmithKline.

Tato společnost totiž zamlčovala některá data a tvrdila, že u dětí, jež braly její antidepresivum s názvem Paxil, byly zjištěny častější sklony k sebevraždě než u dětí přijímajících placebo.

Ačkoliv společnost pochybení nepřiznala, souhlasila s tím, že uhradí finanční kompenzaci ve výši 2,5 milionů dolarů a zveřejní podrobné výsledky testů na svých webových stránkách.

Tato kauza vedla k sebereflexi i některé ostatní farmaceutické giganty. Firmy Eli Lilly a Merck oznámily, že budou své výsledky zveřejňovat on-line.

A tento týden Pharmaceutical Research and Manufactures of America, obchodní skupina, pod niž patří i výše zmíněné firmy, oznámila vybudování databáze, do které budou firmy patřící koncernu dobrovolně zapisovat jak své pozitivní tak negativní výsledky.

DÁLE ČTĚTE:
Reklama na lékya její úskalí
BMJ: Studie podporovanéfarmaceutickými firmamimohou být zaujaté
Vynálezci nemocí
Statistické chybyv časopisech Nature a BMJ

Ale kolik časopisů se ztotožní s touto novou politikou, je těžké odhadnout. „Pokud bude zveřejňování výsledků firem dobrovolné, není jisté, že veřejnost dostane vždy ty informace, které potřebuje.“ říká Jim Manley, mluvčí senátora Edwarda Kennedyho, který je jedním z navrhovatelů zákona, jenž by nařizoval společnostem zveřejňovat své výsledky.

Osud Edwardova návrhu a jemu podobných je nejistý. Farmaceutický průmysl má velký politický vliv ve Washingtonu a zatím se úspěšně brání novým legislativním omezením.

„Kdybychom si mohli být jisti, že ten zákon bude schválen, nebylo by potřa vypracovávat žádnou zvláštní strategii,“ říká De Angelisová.

(kha), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?