Léky na rakovinu: miliardový obchod

1. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakovina - nemoc, která děsí lidstvo, přináší farmaceutickým koncernům, jež se ji snaží svými léky zastavit, vysoké obraty. Jen za loňský rok utržily za léky proti zhoubné nemoci 24 miliard dolarů, což je o čtrnáct procent více než v roce 2003. Prodeje léků proti rakovině tak rostou rychleji než celý farmaceutický trh...


Londýn/Praha - Ten vloni posílil o sedm procent na 55 miliard dolarů.

Další podstatný nárůst se dá čekat i v dalších letech. Do roku 2008 utrží výrobci přes 41 miliard dolarů za preparáty používané při léčbě rakoviny. Počet nemocných navíc poroste kromě jiného také v důsledku stárnutí obyvatelstva.

Podle statistik je 80 procent lidí trpících rakovinou starších 55 let. To vše motivuje firmy, aby investovaly do výzkumu a vývoje nových léků miliardy dolarů. Podle serveru wams.de probíhá ve světě dvě stě výzkumných projektů, které se snaží přijít na novou účinnou látku proti rakovině.

Například největší farmaceutický koncern Pfizer vydal vloni na výzkum a vývoj 7,5 miliardy dolarů. Na vývoj onkologických preparátů z toho šla celá desetina. K tomu odkoupil od francouzského koncernu Sanofi-Aventis přípravek k léčbě rakoviny střev Campto.

Na léky proti rakovině sází také například britská společnost AstraZeneca. „Zatím vyděláváme více na přípravcích pro podporu krevního oběhu, ale je jasné, že v příštích letech bude více růst onkologie,“ uvedl jeden z mluvčích společnosti pro server netzeitung.de.

A jaké jsou výsledky výzkumů? Vědci jsou ve svých závěrech velmi opatrní. „Zázračný lék na rakovinu zatím není a dlouho nebude. Doufáme, že brzy najdeme látku, která bude schopna ze smrtelných případů nemoci udělat alespoň chronické onemocnění,“ uvedli vědci z laboratoří britského koncernu GlaxoSmithKline, který za léky proti rakovině ročně utrží více než 1,5 miliardy dolarů.

Tak pesimistické to ale podle americké asociace pro léčbu rakoviny není. Asociace uvádí, že v posledních 25 letech klesl počet úmrtí u dětí nemocných rakovinou o 49 procent.

V případě leukémie jsou úspěchy ještě větší, uzdraví se až 85 procent dětí. A kritickou dobu pěti let po diagnóze nemoci přežívá nyní přibližně 60 procent nemocných.

Vysoké investice však nemusí nutně přinést výsledky. Německá společnost Schering doufala, že nový prostředek proti rakovině střeva jí přinese roční tržby ve výši alespoň jedné miliardy dolarů.

Minulý týden ale musela oznámit, že vývoj tohoto medikamentu zastavuje, protože se neprokázaly jeho pozitivní účinky. V téže době naopak konkurenční Bayer oznámil, že u jeho léku na rakovinu ledvin se při testech potvrdily léčebné účinky i na pacientech trpící rakovinou jater.

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?