Letrozol v nové indikaci - další naděje pro ženy s karcinomem prsu

22. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V New England Journal of Medicine byl publikován výsledek klinické studie MA-17, která prokázala významné snížení rizika opakovaného návratu rakoviny prsu u žen užívajících (po pětileté terapii tamoxifenem) letrozol (Femara)...


V posledních letech se díky široké edukaci daří většinu nádorů prsu odhalit v časném stadiu. Předmětem mnoha studií a pozorování však zůstává riziko opakovaného výskytu rakoviny. Po chirugickém odstranění nádoru nastupuje chemoterapie nebo hormonální léčba, která trvá při standardní léčbě tamoxifenem pět let. Po tuto dobu je žena relativně chráněna před relapsem onemocnění. Problém nastává po uplynutí pětileté lhůty, neboť tamoxifen ztrácí efektivitu, v některých případech má dokonce opačný, tedy nežádoucí vliv (byl zaznamenán i vzestup onemocnění a úmrtnosti).

Pokračuje tedy hledání další vhodné a účinné léčby, která by navázala na pětiletou terapii tamoxifenem. Důvodem je především vysoké riziko opakovaného výskytu karcinomu, přetrvávající i více let. Až u poloviny žen po manopauze se nádorové onemocnění vrací právě v tomto období.

V New England Journal of Medicine byl 9. října 2003 publikován výsledek klinické studie MA-17, která prokázala významné snížení rizika opakovaného návratu rakoviny prsu u žen užívajících (po pětileté terapii tamoxifenem) letrozol (Femara).

Dvojitě slepé, placebem kontrolované studie MA-17 se zúčastnilo 5187 žen z Kanady, USA a Evropy. Všechny ženy byly v postmenopauzálním období (od 39 do 70 let), polovina užívala letrozol, polovina placebo. Sledování probíhalo po dobu 2,4 let. U celého souboru bylo diagnostikováno časné stádium karcinomu prsu, byla provedena operace a následovala pětiletá léčba tamoxifenem.

Do tří měsíců bylo pacientkám nasazeno placebo nebo letrozol. Zmíněná studie prokázala u žen s letrozolem významné snížení rizika opakovaného návratu rakoviny prsu (o 43 procent). Adjuvantní léčba letrozolem by tedy mohla být do budoucna řešením pro ženy v menopauze s rakovinou prsu v počátečním stadiu. Společnost Novartis na základě získaných údajů patrně požádá už v průběhu příštího roku o registraci přípravku v nové indikaci (dosud je užíván výhradně pro léčbu v pokročilých stadiích).

(js), www.Zdravi.Euro.cz, 21.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?