Lidé s mrtvicí často nepoznají varovné signály

20. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Řada lidí, kteří jsou vystaveni riziku mrtvice, podceňují varovné signály a nepřivolají záchranku včas. Uvádí to studie vědců z neurologické katedry Univerzity v Kolíně nad Rýnem...


Tým vědců vedený dr. Sebastianem Kiockem pozoroval 2400 pacientů, kteří v letech 1997-1998 utrpěli mrtvici, informuje agentura Reuters. Kiock zjistil, že většina sledovaných pacientů hazardovala se svým životem. Při prvních symptomech mrtvice šli spát nebo počkali na návštěvu svého praktického lékaře místo toho, aby hned zavolali záchranku.

Studie pozorovala osoby s nejčastějším typem mrtvice, která je způsobena ucpáním krevního průtoku do mozku. Tyto ischemické mozkové příhody lze léčit prostředky na rozpouštění krevní sraženiny, ale pouze v případě, že jsou podány do tří hodin od prvních příznaků.

„Pacienti s ischemickou mozkovou příhodou, kteří tyto léky začali užívat včas, měli větší šanci přežít bez větších komplikací,“ říká dr. Kiock. Ale řada těchto osob nepozná symptomy mrtvice, jako je například částečné ochrnutí, poruchy řeči a vidění.

Studie uvádí, že závažnost situace si uvědomilo celkově jen 30% až 40% všech sledovaných pacientů, kteří zavolali záchranku včas.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 20.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?