Lidé v kraji Vysočina ročně vrátí přes 14 tun prošlých léků

14. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé v kraji Vysočina ročně do lékáren vrátí přes 14 tun léčiv s prošlou záruční lhůtou. "Téměř se nevyhazuje paralen a takové základní léky, o kterých lidé vědí, že si je mohou ponechat a využívat je příště...


JIHLAVA - Lidé v kraji Vysočina ročně do lékáren vrátí přes 14 tun léčiv s prošlou záruční lhůtou. Podle radní kraje Martiny Matějkové to však představuje jen malé procento léků, které se v kraji vyhazují. Většina skončí v popelnicích nebo zůstane v rodinných lékárničkách. Přes určitou regulaci spotřeby po zavedení finanční spoluúčasti pacienta se léky stále velmi plýtvá, řekla včera novinářům radní.

„Téměř se nevyhazuje paralen a takové základní léky, o kterých lidé vědí, že si je mohou ponechat a využívat je příště,“ uvedla Matějková. Naopak nejčastěji se podle ní vracejí speciální léčiva, určená na konkrétní choroby. Sice většinou patří k nejdražším, ale pacienti si s nimi nevědí rady. Balení, z něhož odebrali jen několik tablet, ale nemohou vrátit lékaři k dalšímu využití ani v záruční lhůtě.

Stejně nehospodárně se podle radní s léky zachází v celé republice. „Je to plýtvání nastavené už systémem. Je to otázka koncepční, nad tím by se mělo zamýšlet ministerstvo zdravotnictví,“ uzavřela.

Povinnost vybírat nepoužitelná léčiva od zákazníků leží na lékárnách. Likvidaci zajišťuje odborná firma, kterou pro tyto účely vybral kraj. Náklady na likvidaci hradí stát. Na Vysočině se za první pololetí letošního roku na tyto účely vydalo 125.000 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?