Linezolid se ukázal jako účinný proti rezistentní formě TBC

27. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Antibiotikum linezolid se ukázalo jako účinná látka u některých pacientů s rezistentiní formou TBC. Americkým lékařům se díky této látce podařilo zachránit život čtyřem ženám a jednomu dítěti s rezistentní tuberkulózou...


píše server BBC News.

Pacienti ve věku od 10 do 54 let vyzkoušeli osm až čtrnáct různých léků. Teprve linezolid se ukázal jako účinný.

Dosud pouze proti onemocnění bakteriálního původu

Linezolid (Zyvox; Pharmacia) schválila americká FDA pouze pro případy bakteriálního onemocnění, při kterých standardní antibiotika (penicilin nebo methicilin) neúčinkují. Jako prostředek proti resistentní formě TBC však dosud schválen nebyl.

Výzkumníci z lékařské fakulty na newyorkské Univerzitě podávali pacientům linezolid dvakrát denně v průběhu devíti až třiatřiceti měsíců.

Po skončení léčby se u žádného z pozorovaných pacientů neprojevily symptomy TBC ani žádné výrazné vedlejší účinky.

„Tato skupina pacienů byla nejproblematičtější, vyčerpali jsme už všechny možnosti jejich léčby,“ konstatoval profesor William Rom z newyorkské univerzity. „Linezolid jsme zkusili nasadit už z čirého zoufalství,“ doplnil člen výzkumného týmu Timothy Harkin.


Linezolid je prvním zástupcem oxazolidinonových antibiotik a mechanismem jeho účinku je vazba na 50S podjednotku bakteriálního ribozomu. Tím brání vytvoření tzv. iniciálního komplexu nezbytného k zahájení proteosyntézy. Podobným mechanismem působí také např. chloramphenicol, clindamycin nebo makrolidy. Linezolid je rychle resorbován z trávicího traktu s téměř 100% biologickou dostupností, jeho biologický poločas eliminace se pohybuje kolem 5 hodin.

Zdroj: Farmakologický ústav 3. LF UK, Praha

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 27.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?