Lupénka: Nepřízeň blízkých může průběh nemoci zhoršit

4. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
K posledním novinkám v léčbě lupénky patří nejmodernější typ kabiny, umožňující kombinaci látek zvyšujících účinky záření s ozářením celým UVA spektrem nebo jeho velmi úzkou částí, kterou mají...


Brno - Stále dokonalejší přístroje pomáhají lékařům k léčbě jedné z nejnepříjemnějších kožních nemocí: lupénky. K posledním novinkám patří například i nejmodernější typ kabiny, umožňující kombinaci látek zvyšujících účinky záření s ozářením celým UVA spektrem nebo jeho velmi úzkou částí, kterou mají nyní k dispozici odborníci dermatovenerologické kliniky Fakulní nemocnice U svaté Anny. „Při léčbě UV zářením je nezbytné, aby ji prováděli odborníci, neboť je nutné přesné dávkování a sledování celkového množství záření, kterému je nemocný vystaven,“zdůraznila Věra Semrádová, přednostka kliniky, na níž právě léčba lupénky tvoří jeden z jejích základních programů. Lupénka - psoriáza nepatří sice ke smrtelným onemocněním, ale dokáže velmi výrazně zhoršit kvalitu života. Jak hluboce zasáhne psoriáza do života nemocného i jeho rodiny, záleží jak na osobnosti pacienta, tak chování jeho blízkých. Psychický stav nemocného a jeho nevyrovnaný vztah k chorobě, stejně jako reakce rodiny či spolupracovníků mohou výrazně zhoršit průběh onemocnění. „Červená, loupající se ložiska, mnohdy na viditelných místech těla, budí u ostatních rozpaky, mnozí se obávají nákazy. Někdy i nemocné musíme ujišťovat, že choroba není infekční,“zdůraznila Semrádová. „Zatímco někteří se dokonce i s těžkou formou lupénky naučili se svou chorobou žít a spolupracují se svým lékařem, pro jiné naopak představuje vážný společenský problém,“doplnila mluvčí nemocnice U svaté Anny Naďa Kuklínková. Léčba je vždycky přísně individuální, kromě ozařování je možné aplikovat krémy, masti a pasty. Důležité je kombinování a střídání jednotlivých druhů léčby tak, aby se omezily případné nežadoucí účinky; volba léčby musí také respektovat možnosti nemocného v zaměstnání nebo jeho sportovní aktivity. „Ti, kteří očekávají, že se natrvalo zbaví všech projevů onemocnění, budou asi zklamáni. U většiny nemocných je však možné zklidnit kožní změny tak, aby mohli vést plnohodnotný život,“upřesnila Kuklínková.

Lupénka postihuje asi 2 procenta populace. Vzniká jako výsledek složité souhry genetických faktorů a vlivů zevního prostředí. Ze „spouštěcích mechanismů“, jejichž působením dojde k vlastnímu výsevu kožních změn, jsou nejčastější infekce, zejména angíny, psychické stresy a hormonální výkyvy. Výsev může nastat také po poranění kůže nebo při užívání některých léků, průběh onemocnění zhoršuje alkohol. Naopak ke zlepšení dochází často po redukční dietě.

Jiřina Veselá, Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník, 2.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?