Má smysl očkovat se proti chřipce?

5. 10. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování proti prasečí chřipce by mělo začít na přelomu října a listopadu. Jako první dostanou vakcínu lidé, kteří by měli v případě onemocnění největší komplikace. V první ze šesti etap "vakcinace" přijdou na řadu i zdravotníci v první linii.


V anonymní anketě Olomouckého deníku mezi praktickými lékaři však všichni shodně odpověděli, že se svým naočkováním nepočítají. Na střední Moravě stále zůstává jen jediný případ onemocnění prasečí chřipkou.

Kolik vakcín na infekci virem Pandemic (H1N1) 2009 dostane konkrétně Olomoucký kraj? „Zatím na tuto otázku neznáme odpověď. Čísla se dozvídáme postupně a navíc sumarizace v rámci kraje nebude nikdy definitivní. Bude se vyvíjet a odrážet aktuální situaci,“ uvedl vicehejtman Michael Fischer, pod kterého spadá oblast zdravotnictví.

Na ministerstvu zdravotnictví dohodli následující postup: „Očkování se bude konat v šesti etapách. První proběhne na přelomu října a listopadu a bude se týkat rizikových skupin obyvatelstva a zdravotníků ze složek v první linii, tedy primární péče, urgentní příjmy, příjmové ambulance a záchranné služby,“ popsal Fischer. Do rizikové skupiny patří lidé s některými typy onemocnění, například srdce a cév. Jejich očkování bude podle diagnóz rovněž rozděleno do několika etap. V současné době by je měly mapovat zdravotní pojišťovny s praktiky.

Olomoucký deník včera oslovil pět praktických lékařů na Olomoucku s otázkou, zda se nechají proti prasečí chřipce naočkovat. Ani jeden z nich neodpověděl kladně, ani jeden z nich nechtěl být jmenován. „Myslím, že ten humbuk kolem je zbytečný. Cítím se zdravá a očkovat se nenechám. Definitivně ne,“ reagovala dětská lékařka. „Spíše ne. Vzhledem k mému zdravotnímu stavu to není nutné,“ dodala jiná. Další lékařka uvedla, že o tom ještě nepřemýšlela.

„Vím o tom, že se lidé nechtějí nechat očkovat, nejen lékaři,“ reagoval na bleskovou anketu Olomouckého deníku vicehejtman Fischer. „Osobně také ještě rozhodnutý nejsem,“ sdělil na dotaz, zda on na očkování půjde. Stejně tak zatím není rozhodnuta ani vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Olomouci Martina Kundschofská. „Upřednostňují očkování proti sezonní chřipce,“ reagovala.

Očkování proti prasečí chřipce budou provádět očkovací centra v krajích. „Nyní řešíme s poskytovateli, kdo bude očkování provádět, ve kterých lokalitách, zařízeních a který lékař. To by mělo být jasné v příštím týdnu,“ sdělil vicehejtman Fischer s tím, že ministerstvo zdravotnictví v současnosti vypisuje soutěž na firmu, která bude do určených míst vakcínu distribuovat.

Během šesti etap, ta poslední se týká zaměstnanců z takzvané kritické infrastruktury, například energetici nebo plynaři. „Tyto seznamy dává dohromady krajský hasičský záchranný sbor,“ uvedl Fischer s tím, že kraj má zpracovaný detailní projekt fungování regionu v podmínkách pandemie. „Je to univerzální dokument aplikovatelný na jakoukoli krizovou situaci,“ podotkl.

Na střední Moravě se doposud vyskytl pouze jediný případ prasečí chřipky - sedmnáctiletá dívka z Olomouce se nakazila na jazykovém kurzu ve Velké Británii. „V tuto chvíli máme jedenadvacet podezření,“ sdělila ve čtvrtek epidemioložka Kundschofská.

Může lidem proti prasečí chřipce pomoci i to, že se nechali naočkovat proti té sezonní? „Ano. Zmírní se průběh,“ uvedla Kundschofská. Přetože se jedná o různé modifikace, je to podle epidemioložky pořád chřipka. Jeden z kmenů běžné je podobný prasečímu viru a člověk naočkovaný běžnou vakcínou by měl mít alespoň částečnou imunitu.

Objevily se i studie, které údajně prokazují opak. Přesto Jana Vlčková z očkovacího centra ve Fakultní nemocnici Olomouc očkování proti běžné chřipce doporučuje.

„Podle informací z opačné polokoule bych neváhala,“ sdělila. Víme o letošním násobném nárůstu sezonní chřipky. V Austrálii to bylo jedenáctkrát více lidí než normálně. Proto bych neváhala,“ sdělila.

Očkovat se letos opět nechá i devatenáctiletý Martin Sehnal z Prostějova, který trpí diabetem prvního typu. „Očkovat se musím. Každá chřipka je pro mě velmi zákeřná. Prožívám ji mnohem hůře než zdraví lidé. Její léčení mi trvá i čtrnáct dní. Mimo to potom musím dalších několik týdnů dávat pozor, jakou mám hladinu cukru v krvi. Kvůli chřipce je totiž zvýšená,“ popsal student čtvrtého ročníku gymnázia.

Proti běžné chřipce je v kraji v sociálních ústavech proočkovanost 93 procent. „Což je pro lidi, kteří jsou v pokročilém věku, mají oslabenou imunitu, jsou chronicky nemocní a očkování je pro ně vhodné,“ doplnil Fischer.

Nynější nový typ chřipky nemá podle Vlčkové zdaleka takové dopady jako takzvaná španělská, která si počátkem minulého století vyžádala desítky milionů obětí. V tuzemsku zatím nikdo na pandemickou chřipku nezemřel. Oproti tomu úmrtí na komplikace u běžné sezonní chřipky tvoří podle Státního zdravotního ústavu asi dvě procenta všech úmrtí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?