Maca se využívá na podporu plodnosti a potence. K dostání je ve formě kapslí i prášku

25. 8. 2023 7:30
přidejte názor
maca
Autor: Unsplash
maca

Maca je rostlina pocházející z peruánských And, která má řadu potenciálních zdravotních přínosů pro lidské zdraví, zejména pak pro podporu sexuálního zdraví a celkové energie. Důkazů, které by tyto blahodárné účinky potvrdily, je však prozatím málo. Doposud byly prováděny pouze výzkumy se zvířaty nebo na malém vzorku lidí. Jaké látky tedy rostlina obsahuje?

Co je maca peruánská?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je maca peruánská?
  2. Jaké má maca peruánská účinky?
  3. Užívání a dávkování macy
  4. Vedlejší účinky macy
  5. Maca a její pěstování

Maca peruánská, rovněž nazývána řeřicha peruánská či peruánský ženšen (Lepidium meyenii), je rostlina, která roste ve vysokohorských oblastech. Původem pochází z pohoří And, kde se pěstuje jako kořenová zelenina už déle než tři tisíce let. V současnosti však roste takřka po celém světě.

Rostlina je považována za superpotravinu, neboť ji jsou přičítány účinky na lidské zdraví, především na podporu plodnosti i libida a zlepšení nálady. Prozatím ale neexistuje dostatek vědeckých důkazů, které by toto tvrzení podpořily.

Maca je brukvovitá rostlina podobná například brokolici, zelí či kapustě. Představuje běžnou ingredienci peruánské kuchyně, neboť pokrmům dodává zemitou chuť. Kořen macy se obvykle drtí na prášek, který lze následně přidat do jídel i nápojů. V současné době je maca nejčastěji dostupná jako potravinový doplněk ve formě kapslí nebo prášku. [1, 23]

Jaké má maca peruánská účinky?

Obyvatelé And macu tradičně používali jako pokrm nebo jako lék k léčbě respiračních a revmatických onemocnění. Maca se dnes už ale pěstuje na mnoha místech planety pro své údajné účinky na zvýšení libida a plodnosti.

Kromě toho je považována za adaptagen, což je název pro bylinky, které pomáhají tělu lépe se vyrovnat se stresory. Kořen macy obsahuje vlákninu i další prospěšné mikroživiny a také je bohatý na antioxidanty. Mezi hlavní účinky, které jsou mu připisovány, patří především:

  • vyrovnání hladin hormonů,
  • zlepšení sexuálního zdraví,
  • snížení příznaků menopauzy,
  • boj proti volným radikálům,
  • zlepšení akné v souvislosti s hormonální nerovnováhou,
  • zvýšení energie,
  • zlepšení nálady,
  • podpora paměti,
  • prevence aterosklerózy a vzniku některých nádorů,
  • podpora funkčnosti celého organismu.

Maca jako antioxidant

Studie na zvířatech provedená v České republice zjistila, že podávání koncentrované dávky macy potkanům zlepšilo jejich antioxidační stav a také výrazně snížilo hladinu cholesterolu a triglyceridů v játrech i hladinu cukru v krvi. To vše může mít příznivý vliv na pokles rizika rozvoje některých chronických onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny. U lidí však tyto účinky prozatím vědecky prokázány nebyly.

Prášek z kořene maca a nutriční hodnoty

Prášek z kořene maca je bohatý na aminokyseliny (včetně všech osmi esenciálních aminokyselin), vitamíny, minerály a také fytonutrienty (látky, které podporují správné fungování organismu). 

Maca obsahuje například prospěšné rostlinné sloučeniny, jako jsou glukosinoláty (látky, které mohou působit proti vzniku některých nádorů) a polyfenoly (látky s antioxidačním a antisklerotickým účinkem). Dvě polévkové lžíce prášku kořene maca obsahují přibližně:

  • 2 gramy vlákniny,
  • 79,8 miligramů vitaminu C,
  • 1,7 miligramů mědi,
  • 4,1 miligramů železa,
  • 560 miligramů draslíku,
  • 0,3 miligramu vitaminu B6,
  • 0,2 miligramu manganu,
  • 1,6 miligramu niacinu,
  • 70 miligramů vápníku,
  • 0,1 miligramu riboflavinu. [4, 5, 6, 7]

Užívání a dávkování macy

Maca je dnes už běžně dostupná v lékárnách i online obchodech ve formě kapslí nebo prášku. V ideálním případě byste měli hledat odrůdu macy, která je syrová a organická. Maca má zemitou až lehce oříškovou chuť a nejčastěji má žlutou, červenou nebo černou barvu.

Za bezpečnou denní dávku jsou považovány 3 gramy macy denně, pokud jsou užívány po dobu až 4 měsíců. Rozhodnete-li se užívat macu ve formě tablet či prášku, řiďte se pokyny o dávkování, které jsou uvedeny na obale. Prášek macy můžete smíchat s vodou nebo přidat do nápoje či jídla.

Maca jako doplněk stravy není určena k léčbě nemocí a pokud ji plánujete užívat dlouhodobě, je vhodné to nejprve konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Maca se nejčastěji užívá v dávkách 1,5–3 gramu denně po dobu 6–16 týdnů. [8, 9, 10]

Vedlejší účinky macy

Maca není v současnosti spojována s žádnými zdravotními riziky a je nepravděpodobné, že by ve vyšších dávkách způsobovala vedlejší účinky. Vzhledem k vlivu bylinky na hormony by se ovšem užívání macy měly zdržet osoby s problémy se štítnou žlázou a dále také lidé, kteří podstupují hormonální léčbu.

Saturejka je považována za bylinku lásky. Jaké jsou její účinky?
Přečtěte si také:

Saturejka je považována za bylinku lásky. Jaké jsou její účinky?

Pokud užíváte jakékoli léky nebo se léčíte s nějakým zdravotním stavem, měli byste se o vhodnosti užívání macy poradit se svým lékařem. Stavy, které mohou kontraindikovat užívání macy, jsou především:

Maca v těhotenství a při kojení

Prozatím neexistuje dostatek výzkumů, které by prokázaly, zda je užívání macy v těhotenství a během kojení bezpečné. Pokud jste těhotné nebo kojíte, promluvte si s poskytovatelem zdravotní péče, než začnete macu užívat. [11, 12, 13, 14]

Maca a její pěstování

Rostlina maca pochází z vysokých And v Peru a Bolívii. Roste v nadmořských výškách nad 4000 m, kde odolává mrazu až do –10 stupňů Celsia. Maca je jednou z nejodolnějších zeleninových rostlin v okolí. Ve svém přirozeném prostředí je vystavena silnému UV záření, nárazovým větrům a extrémním teplotním výkyvům. Díky tomu dokáže růst i v našich teplotních podmínkách.

Maca nejlépe roste na slunných až polostinných místech s vlhkou, humózní a na živiny bohatou půdou, ale může se jí dařit i v chudé půdě. Nejlepší jsou pro ni chladnější místa vystavená větru. Lze ji pěstovat v balkónovém truhlíku, na vyvýšeném nebo v zeleninovém záhonu. Otázkou však zůstává, zda právě extrémní vysokohorské podmínky nejsou jedním z předpokladů blahodárných účinků, které jsou rostlině připisovány.

Rostlina je jednoletá nebo dvouletá a dorůstá do výšky 15 až 30 centimetrů. V létě se pod zemí tvoří srdčité až plochokulaté kořeny o průměru tři až pět centimetrů. Mají bílou, sladce chutnající dužinu, která může být zbarvena do bílé, žluté, červené, fialové nebo černé. Květy se obvykle objevují až ve druhém roce, příležitostně v prvním, pokud je velké teplo. [15, 16]

Zdroje: webmd.com, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, healthline.com, health.com, draxe.com, plantura.garden, botanical-online.com, nzip.cz

Co je maca peruánská?
Maca peruánská je rostlina, která má původ v Andách, kde se už odpradávna užívá coby kořenová zelenina. Aktuálně je maca rozšířená prakticky celosvětově a lidé ji mají za superpotravinu. Jsou jí přisuzovány rozmanité schopnosti od pozitivního vlivu na naši náladu až po pomoc s libidem. Nejjednodušší způsob, jak si dopřát macu, je prášek, případně i kapsle.
Jaké má maca účinky na zdraví?
Obyvatelé And macu používali jako potravu, ale i jako léčivo, které je vhodné při potížích s revmatem nebo při dýchacích onemocněních. Této rostlině se dnes přisuzuje pozitivní vliv na plodnost a libido. Díky obsahu řady prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, aminokyseliny, vitamíny nebo vláknina, údajně stojí i za lepší pamětí, srovnáním hormonální hladiny či za zlepšením nálady.
Jak se maca používá a dávkuje?
Maca se běžně užívá ve formě prášku, který se vyrábí z jejího kořene. Obvyklá denní dávka je stanovena na 3 g, ovšem je důležité řídit se primárně pokyny na obalu vybraného výrobku. Pokud váháte s tím, jak tento prášek užít, můžete ho bez problémů zamíchat do oblíbeného pití nebo přidat například do jogurtu. Maca je jako doplněk stravy k dostání na internetu, v obchodech se zdravou výživou nebo i v lékárnách.
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?