Malí onkologičtí pacienti najdou pomoc v Brně

19. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po pražském motolském zařízení má Česko druhé pracoviště zaměřené na komplexní léčbu dětí trpících rakovinou. Od začátku roku jím je Klinika dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno...


BRNO - Na klinice naleznou pomoc děti z Moravy a Slezska.

O vzniku dvou speciálních center pro onkologicky nemocné děti a mladistvé rozhodl stát před 17 lety.

Vznikla dětská onkologická klinika v Praze-Motole, pacienti z Moravy se kliniky stejného typu dočkali až nyní.

Dosud děti s rakovinou z celé země musely dojíždět za léčbou do Prahy, případně se léčily v zařízeních pro dospělé pacienty, řekl přednosta brněnské dětské onkologické kliniky Jaroslav Štěrba. To podle něj nebyl dobrý stav, protože dětšÍ pacienti vyžadují speciální péči.


Nádorová onemocnění jsou po úrazech druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí. Z onkologických chorob děti nejvíce postihuje akutní leukémie a nádory mozku.

Klinika působí v areálu Dětské nemocnice v Brně-Černých Polích, která se léčbou dětí s rakovinou dlouhá léta zabývala. Každým rokem lékařům přibylo až 100 nových malých pacientů. Kliniku tvoří ambulance, lůžkové oddělení, transplantační

jednotka a jednotka intenzivní péče, má 30 lůžek.

Nádorová onemocnění jsou po úrazech druhou nejčastější příčinou úmrtí dětí. Z onkologických chorob děti nejvíce postihuje akutní leukémie a nádory mozku.

Podle Štěrby však mají děti velkou šanci na úplné uzdravení. „Pokud je léčba zahájena včas a je komplexní, pak dokážeme vrátit do života asi 80 procent všech malých pacientů,“ doplnil lékař.


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
www.Zdraví.Euro.cz - Onkologie

Česká onkologická společnost

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?