Meningokokem se loni nakazilo do listopadu 49, tři zemřeli

28. 1. 2019 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Meningokokem se podle Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy do konce loňského listopadu nakazilo 49 lidí, tři zemřeli. Za celý předchozí rok bylo nemocných 68, od roku 2014 ale vždy méně než loni. Závažné onemocnění propuká velmi rychle a připraví o život až 15 procent nakažených. Trvalé následky má sedm z deseti lidí, kteří infekci přežijí. Proti chorobě přitom existuje očkování. Je nepovinné a lidé si ho musí zaplatit, ministerstvo ale zvažuje hrazení vakcíny. Přispívají na ní zdravotní pojišťovny.

„Přestože u nás meningokok nezpůsobuje vysokou nemocnost, je jeho prevence očkováním velmi žádoucí. Vzhledem k vysoké smrtnosti a vysokému procentu celoživotních devastujících následků, které změní život nejen přeživšího pacienta, ale i jeho rodiny,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu Pavla Křížová.

Meningokoková invazivní onemocnění vyvolává bakterie Neiserria meningitidis a jejich zdrojem je může být i zdravý přenašeč, nakažený je asi každý desátý člověk. Lékaři zkoumají, proč se u některých pacientů nemoc rozvine a další ji jen přenáší. Kromě kouření nebo pobývání v zakouřeném prostředí jde o psychické a fyzické vypětí, prochladnutí, úzký kontakt a líbání nebo účast na hromadných akcích, zejména se zahraniční účastí. Větší riziko mají i děti kuřáků.

Nejzávažnějšími formami nemoci jsou meningitida nebo sepse organismu. Důsledkem mohou být amputace končetin, hluchota nebo mentální retardace. Úspěšnost léčby závisí na co nejvčasnějším podání antibiotik. Ta dostávají i lidé z pacientova okolí. Navzdory zahájené léčbě může k úmrtí dojít už za 24 až 48 hodin od prvních příznaků, které ale připomínají obyčejnou virózu. Může se objevit chladnutí rukou a po 12 až 15 hodinách skvrny na kůži.

Nejvyšší nemocnost je u dětí do jednoho roku věku, dále u dětí do čtyř let a mladých mezi patnáctým a devatenáctým rokem. Jednoduchým testem je podle odborníků položení pacienta na rovnou podložku a přitažení jeho hlavy k hrudníku. Pokud to bude bolestivé a samovolně ohne nohy v kolenou, měla by se volat sanitka. V případě, že už se objevila vyrážka, radí přitisknout na ní sklenici. Pokud pod tlakem červené skvrny nezmizí, může jít o meningitidu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?