Měření množství kyslíku v prsou je možná přesnější než mammograf

3. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Metoda, která měří množství vody, kyslíku a dalších tkání v prsu, může být pro diagnózu rakoviny účinnější než dosud používané mammografy. Uvádí to studie vědců z dartmouthské lékařské fakulty v květnovém čísle časopisu Radiology...


WASHINGTON - Metoda, která měří množství vody, kyslíku a dalších tkání v prsu, může být pro diagnózu rakoviny účinnější než dosud používané mammografy. Uvádí to květnové číslo odborného časopisu Radiology, v němž je otištěna studie vědců z dartmouthské lékařské fakulty.

K prohlídce tkáně prsu použili infračervené světlo, mikrovlny a slabý elektrický proud.

Podle některých odborníků mammografy nejsou v případě husté tkáně prsu zcela spolehlivé a lékařům mohou i po tomto vyšetření uniknout velmi raná stadia rakovinného onemocnění. Mammografy navíc nerozliší, zda je zhuštění tkáně důsledek rakoviny či jiné změny, takže je možné diagnostikovat rakovinu mylně.

Vědci z Dartmouthu měřili množství kyslíku a hemoglobinu v prsou žen, u nichž mamografické vyšetření neukázalo žádnou abnormalitu. Steven Poplack, který výzkum vedl, sdělil, že rakovinná tkán je „aktivnější“, je v ní víc kyslíku a je prokrvenější.

Poplackův tým zveřejnil výsledek po pěti letech sledování 23 žen ve věku 40-79 let. Nyní skupina usiluje o další grant, aby mohla v testech pokračovat u žen, u nichž mammograf rakovinu odhalil. Výzkum si podle Poplacka vyžádá dalších pět let. Jestliže se potvrdí, že je jeho způsob přesnější než mammografy, zdravotnickým zařízením bude k dispozici nejdřív za deset let.

O novou diagnostickou metodu stojí mnoho onkologů, kteří se zabývají rakovinou prsu. Kvůli nepřesnosti mammografů se podle nich dělá zbytečně mnoho biopsií a na druhé straně zůstává i po mammografickém vyšetření mnoho případů nemoci neodhaleno. „Jakýkoli test, který bude jednodušší, přístupnější a příjemnější, bude vítán. Dokud ale nebude nová metoda k dispozici, zůstává nejlepší alternativou každoroční mammograf a vlastní vyšetření prsu, které má žena provádět jednou za měsíc,“ řekla Susan Braunová z nadace rakoviny prsu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?