Metličkové žilky způsobuje dědičnost i nezdravá životospráva. Jak je odstranit?

19. 10. 2023 7:30
přidejte názor

Metličkové žilky obvykle připomínají pavučinu nebo větve stromu a nejčastěji se objevují na nohou. Zpravidla bývají neškodné a nezpůsobují pacientům žádné zdravotní obtíže. Jde tedy spíše o kosmetický problém, který lze řešit laserovým odstraněním nebo sklerotizací. Zajímá vás, co metličkové žilky způsobuje a jak jim předcházet?

Co jsou metličkové žilky?

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou metličkové žilky?
  2. Metličkové žilky na nohách: příčiny
  3. Jaké mají metličkové žilky příznaky?
  4. Odstranění metličkových žilek
  5. Krém na metličkové žilky
  6. Metličkové žilky: babské rady a přírodní léčba
  7. Prevence metličkových žilek

Metličkové žilky, odborně mikrovarixy, jsou velmi drobné mnohočetné žilky modravé nebo červenofialové barvy. Jedná se o nejlehčí formu křečových žil. Jako takové zpravidla nepředstavují žádný zdravotní problém, spíše jde o neestetickou kosmetickou záležitost, s níž se potýkají častěji ženy.

Na rozdíl od křečových žil postihují metličkové žilky pouze drobné cévky a vlásečnice. Objevují se jako rozvětvené, mnohočetné jemné žilky, zejména na stehnech a v oblasti kolen, kde jsou viditelné pouhým okem. Mohou se však vyskytovat i jinde na těle, například na nose. [1, 2, 34]

Metličkové žilky na nohách: příčiny

Metličkové žilky vznikají, pokud je narušena pevnost a pružnost cévní stěny. Z velké míry se jedná o dědičnou záležitost, nicméně k jejich vzniku nebo zhoršení může přispívat celá řada negativních faktorů, které obvykle souvisejí s nezdravým životním stylem, jako je sedavý způsob života, nedostatek pohybu, obezita, kouření a podobně.

Další možnou příčinou jsou hormonální změny, například v těhotenství, v pubertě nebo při užívání antikoncepce. Pokud mají ženy genetické předpoklady ke vzniku metliček nebo dokonce křečových žil, neměly by brát kombinovanou antikoncepci s obsahem estrogenu, případně by se o jejím užívání měly poradit s lékařem.

V neposlední řadě může být na vině také nadměrné vystavování kůže slunečnímu záření, jelikož UV paprsky poškozují kolagen, který utváří stěny cévek. Tato stěna se následně ztenčí a dochází ke vzniku metliček. [5, 6, 7]

Jaké mají metličkové žilky příznaky?

Metličkové žilky mají drobný průsvit o velikosti 0,1 až 2 mm, jsou tmavé, mnohočetné a rozvětvené, zbarvené do modra, fialova nebo do červena. Jsou viditelné těsně pod povrchem kůže a mohou připomínat pavučinu nebo větve stromu.

Zpravidla nezpůsobují žádné specifické příznaky, jen výjimečně mohou lidé s mikrovarixy na nohou pociťovat následující obtíže, zejména po delší době stání:

Tyto příznaky však často nesouvisí s metličkovými žilkami, proto léčba daní obtíže nemusí vůbec vylepšit. U žen mohou být příznaky znatelnější během některých fází menstruačního cyklu nebo v průběhu těhotenství. [8, 9, 10]

Odstranění metličkových žilek

Metličkové žilky lze odstranit lékařským zákrokem zvaným sklerotizace, kteráse mimo jiné využívá také pro korekci pozůstatků křečových žil, nebo laserovým ošetřením. Zvažujete-li jeden z těchto typů léčby, je vhodné se poradit se svým lékařem o tom, co pro vás bude nejlepší. Pokud máte jiné zdravotní problémy, jako jsou křečové žíly nebo třeba obezita, doporučí vám primárně léčbu těchto stavů.

Sklerotizace metličkových žilek

Při sklerotizaci bude do metliček vstříknut chemický roztok, který slepí vnitřní strany cév a uzavře je. Jedná se tedy o minimálně invazivní zákrok v léčbě tohoto problému. Někdy stačí jedno ošetření, jindy může být potřeba podstoupit jich více, a to v závislosti na rozsahu obtíží. Součástí této terapie je také nošení kompresních punčoch či obinadel po dobu minimálně 14 dní po zákroku.

Laserové ošetření metličkových žilek

Laserová terapie je neinvazivní způsob ošetření mikrovarixů. Laser se v tomto případě využívá k vytvoření tepla a zničení metličkových žil. Velmi drobné žilky mohou zmizet ihned, větší žilky mohou vymizet až po uplynutí jednoho až tří měsíců. Někteří lidé přitom potřebují více sezení.

Cena za odstranění metličkových žilek

Cena odstranění metličkových žilek se velmi liší především podle typu a rozsahu zákroku a dále také v závislosti na ceníku konkrétní kliniky, která zákrok nabízí. Laserové odstranění metličkových žilek začíná přibližně na částce 1500 Kč a sklerotizace na ceně 2500 Kč. Obvykle však v této sumě, která může být i mnohonásobně vyšší, není zahrnuta konzultace ani další zákroky. [11, 12, 13, 14]

Heřmánek pomáhá při žaludečních potížích i při bolestech zubů. Kdy ho sbírat?
Přečtěte si také:

Heřmánek pomáhá při žaludečních potížích i při bolestech zubů. Kdy ho sbírat?

Krém na metličkové žilky

Kromě výše uvedených metod odstranění můžete také vyzkoušet některé masti nebo krémy na zmírnění viditelnosti metličkových žilek (například Remescar, Allga San a podobně). Existuje však celá řada dostupných krémů, které pomáhají zmírnit tento estetický problém. Ty obvykle obsahují následující složky:

Přestože tyto krémy mohou mít vliv na povrch kůže a metličkové žilky dočasně zamaskovat, neléčí základní problém, kterým jsou poškozené cévy pod povrchem kůže. [15]

Metličkové žilky: babské rady a přírodní léčba

Pokud se snažíte zbavit žilek, pravděpodobně jste narazili na nespočet domácích prostředků nebo produktů, které slibují odstranění žilek. Odborné výzkumy jsou však v tomto ohledu velmi omezené nebo dokonce žádné, takže není možné dané přístupy potvrdit, nebo alespoň podpořit.

Některé přírodní složky mohou poskytnout krátkodobé řešení a úlevu od jakéhokoli nepohodlí způsobeného metličkovými žilkami, nicméně nikdy vás jich zcela nezbaví. Mezi nejhojněji používané přírodní léky na drobné žilky patří zejména:

  • jablečný ocet,
  • kaštan koňský,
  • borůvky černé. [16, 17]

Nechali jste si někdy odstranit metličkové žilky?

Prevence metličkových žilek

Základem prevence mikrovarixů je především dodržování zdravého životního stylu, jako je hlídání si zdravé váhy, zdravé stravování, dostatek pohybu a časté vstávání, pokud dlouho sedíte. Trpíte-li hormonální nerovnováhou nebo máte-li výskyt metličkových žilek v rodině, je také vhodné poradit se s lékařem. Dále může pomoci:

  • nošení kompresních punčoch,
  • vyhýbání se nošení těsného oblečení,
  • nadměrné požívání vířivek a saun,
  • omezení konzumace alkoholu,
  • pravidelné cvičení,
  • zvednutí nohou nad úroveň srdce,
  • používání opalovacích krému s SPF v letních dnech. [18,19, 20]

Zdroje: nzip.cz, intermedico.cz, krecovezily.eu, webmd.com, perfectclinic.cz, celostnimedicina.cz, ukveinclinic.com, healthline.com, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, icklinika.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?