Metoda devitalizace přináší další oběti

23. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů zažil v pondělí večer na jednání Vědecké rady pro devitalizaci šok. Předseda rady doc. František Chaloupka rezignoval na funkci primáře chirurgického oddělení a jako důvod podle předsedy svazu Luboše Olejára udal pracovně a zdravotně devitalizační důvody...


Tlaku okolí prý neodolal docent František Chaloupka a hodlá odstoupit ze všech funkcí. Podle předsedy Svazu pacientů Luboše Olejára je hlavním důvodem rezignace Chaloupkova angažovanost při prosazování žádosti o nové ověření léčebné metody devitalizace nádorů.

PRAHA - Svaz pacientů zažil v pondělí večer na jednání Vědecké rady pro devitalizaci šok. Předseda této rady docent František Chaloupka rezignoval na funkci primáře chirurgického oddělení a jako důvod podle předsedy svazu Luboše Olejára udal pracovně a zdravotně devitalizační důvody.

„Primáře Františka Chaloupky si vážím jako špičkového odborníka-chirurga. Znám ho tři a půl roku a nikdy jsem neuvažoval o tom, že ho z funkce primáře odvolám,“ řekl včera ředitel Nemocnice milosrdných sester Boromejských (bývalá nemocnice pod Petřínem) Juraj Lovecký. Ve funkci ředitele je teprve od ledna a samotného ho prý překvapila informace Svazu pacientů, že primář Chaloupka skládá dobrovolně funkci. „Jeho písemnou výpověď jsem zatím nedostal,“ sdělil Lovecký s tím, že za Chaloupkou stojí celý kolektiv chirurgického oddělení a on sám nevidí důvod jeho odvolání.

„Při bližším zkoumání situace se nám jeví, že hlavním důvodem rezignace docenta Chaloupky je jeho angažovanost při prosazování žádosti o nové ověření léčebné metody devitalizace nádorů,“ řekl Olejár. Docent Chaloupka měl prý podat žádost vedení nemocnice o povolení operovat nádory pomocí této nové metody a protože měl obavy, že mu žádost ředitel nepodepíše, raději volil cestu odchodu. Tuto informaci ale ředitel nemocnice Juraj Lovecký popřel.

„Pan Olejár si přeje, abychom dělali pokusy na lidech,“ odpověděl na dotaz k devitalizaci prezident České lékařské komory David Rath. „Devitalizace je pouze jednou z metod a nejdříve musíme mít jasno, jak je efektivní. Pak můžeme metodu rozšířit, nebo zastavit.“

V loňském roce prověřovala systém devitalizace čtyři pracoviště - IKEM, nemocnice Bulovka, Žlutý kopec Brno a Všeobecná fakultní nemocnice. Teď jsou jejich výsledky ve stádiu vyhodnocováni.

Marta Pawlicová, Večerník Praha, 23.01.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?