Mimořádná únava a nespavost prý může u žen avizovat infarkt

4. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Předzvěstí blížícího se infarktu může být u žen nezvyklá únava a poruchy spánku. Bolesti v oblasti hrudníku avizují infarkt u žen jen v 43 procentech případů. Vědci z Arkansaské univerzity, kteří se na výzkumu podíleli, zatím nevědí, zda totéž platí pro muže…

DALLAS –

Mezi pacientkami byly ženy ve věku od 29 do 97 let po prodělaném infarktu. Vědci je požádali, aby ze 70 položek vybraly symptomy, kterými trpěly před srdeční příhodou.

Mezi nejčastěji volené patřily kromě únavy a nespavosti zadýchanost, nechutenství a úzkost. Únavu většina z pacientek popisovala jako mimořádné

vyčerpání na konci dne a ochromení normálních aktivit.

Doktorka Jean C. McSweeneyová řekla, že kardiovaskulární potíže jsou příčinou největšího počtu úmrtí mezi ženami, i když všeobecně se Američanky víc bojí rakoviny prsu.

Kardioložka Nieca Goldbergová se domnívá, že rozpoznání prvních příznaků bude užitečné nejen pro pacientky ale i pro lékaře a stanovení včasné diagnózy. Upozornila, že infarkt je u žen často rozpoznán příliš pozdě, protože se neprojevuje tak průkaznými symptomy jako u mužů.

Ti většinou udávají prudkou bolest hrudníku, střílející do krku nebo paže. Ženy své potíže popisují spíš jako pobolívání či tlak na zadní straně hrudi.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?