Ministerstvo zdravotnictví rozšiřuje bezpečnostní opatření

17. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
ČLK vyškolí obvodní praktické lékaře - přednášky proběhnou ve všech okresech do 26. října. Všem bude ihned zaslána brožura "Možnosti diagnostiky, izolace, léčby nemocných a zasažených bojovými biologickými prostředky nebo zvlášť nebezpečnými patogeny"...


PRAHA - Dnešním dnem dochází v České republice v souvislosti s hrozbou bioterorismu k rozšíření některých bezpečnostních opatření. Novinářům to dnes oznámil Michael Vít, hlavní hygienik České republiky a náměstek ministra zdravotnictví.

Česká lékařská komora podle Víta vyškolí obvodní praktické lékaře, aby věděli, jak postupovat při podezření na uměle vyvolanou nákazu. Lékařům budou o této problematice přednášet pracovníci okresních hygienických stanic (OHS). Přednášky proběhnou ve všech okresech do 26. října 2001. Všem praktickým lékařům bude ihned zaslána brožura Možnosti diagnostiky, izolace, léčby nemocných a zasažených bojovými biologickými prostředky nebo zvlášť nebezpečnými patogeny.Epidemiologům OHS Vít doporučil, aby se seznámili s podrobnostmi havarijního plánu svého okresu nebo kraje. Zároveň by podle něj mělo dojít ke sjednocení postupu Integrovaného záchranného systému při výskytu zásilek podezřelých z možného obsahu nebezpečných biologických látek. Neotevřené zásilky mají být podle tohoto doporučení předány Policii ČR. Ta zjistí, zda neobsahují výbušninu, a zajistí jejich spálení v nejbližší Spalovně nebezpečného odpadu. Pokud už byla zásilka otevřena, zajistí Policii ČR její bezpečný převoz do Státního ústavu jaderné bezpečnosti na další vyšetření. Osoby, které přišly do styku s otevřenou zásilkou, epidemiolog izoluje obvyklým způsobem jako u ostatních dosud nediagnostikovaných nebezpečných přenosných chorob.

ČIA zpravodajství, 17.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?