Ministerstvo změnilo názor: Onkologická centra budou zachována

26. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví změnilo názor a provoz žádného ze dvou českých center dětské onkologie neomezí. I do budoucna tak budou vedle sebe působit onkologická centra v Praze-Motole a v Brně, řekl mluvčí Mario Böhme...


BRNO/PRAHA - Ministerstvo zdravotnictví změnilo názor a provoz žádného ze dvou českých center dětské onkologie neomezí.

I do budoucna tak budou vedle sebe působit onkologická centra v Praze-Motole a v Brně, řekl mluvčí ministerstva Mario Böhme. Ještě ve čtvrtek přitom jeho úřad

tvrdil, že počítá s jediným centrem dětské onkologie, a to v pražské motolské nemocnici.

Nemocným dětem z Moravy tak hrozilo dlouhé dojíždění na speciální vyšetření do Prahy. Úmysl resortu zdravotnictví ostře kritizovali brněnští onkologové, jihomoravský hejtman, nesouhlas vyjádřili i někteří zákonodárci.

Součková na věc změnila názor zřejmě v pátek ráno

Ministryně zdravotnictví Marie Součková však v pátek původní informace o centralizaci onkologické péče popřela a označila je za nepodloženou spekulaci.

Popřela tím vyjádření svého tiskového odboru na dotaz ČTK a Českého rozhlasu, který zamýšlenou centralizaci dětské onkologické péče odůvodňoval mimo jiné

ekonomickými důvody. Fakt, že Součková změnila názor, potvrdil i ředitel brněnské fakultní nemocnice Jan Burian.

Podle něj ministryně změnila názor v pátek ráno. Ve prospěch brněnské dětské onkologie, která je součástí fakultní nemocnice, jasně hovořila například kvalita její činnosti, poznamenal Burian.

Podle něj jsou motolské i brněnské pracoviště na stejně vysoké úrovni. Soustředění speciální léčby do Motola by podle něj bylo rezignací zdravého rozumu a znehodnocením více než miliardové investice do vybudování brněnské dětské onkologie.

Dvě onkologická centra fungují podle vyhlášky z roku 1986

Existenci dvou center dětské onkologie nařídila v roce 1986 vyhláška ministerstva zdravotnictví. Jedno centrum má sloužit dětským pacientům z Čech, druhé z Moravy.

Dvě centra měla usnadnit dojíždění těžce nemocných dětí za lékaři. Jako první vzniklo pracoviště v Motole, až v roce 1998 v Brně. Motol nyní žádá od státu na rekonstrukci asi čtyři miliardy.

Získání tak vysoké sumy mělo podle některých odborníků údajně odůvodnit to,že by se Motol stal jediným centrem pro léčbu dětí s rakovinou v Česku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?