Míša řezy recept: do těsta patří mouka, navrch hodně čokolády. Připravit se ale dají i bez nich

06.10.2025
přidejte názor
Míša řez na skleněném talířku
Autor: Freepik.com/azerbaijan_stockers

Jedním z nejoblíbenějších českých moučníků na plech jsou bezpochyby Míša řezy. Kakaový korpus potřený tvarohovým krémem s čokoládovou polevou chutná ještě lépe, když se pořádně vychladí v lednici. Nejde tedy o dezert, který budete mít připravený během hodiny. Na druhou stranu, když budete trpěliví a necháte je odležet přes noc, výsledek bude stát za to.

Inspirací pro Míša řezy byl osvěžující nanuk Míša, který se začal v tuzemsku vyrábět v roce 1962. Zkuste si je připravit podle tradičního receptu a zjistíte, že Míša řezy na plech chutnají podobně jako ikonická zmrzlina. Nesmí v nich chybět mouka, vajíčka, kakao, tvaroh se smetanou a čokoládová poleva. Jestliže si hlídáte figuru, vynechte mouku a místo čokolády smíchejte kokosový olej s kakaem.

Co se dozvíte v článku
  1. Míša řezy recept: luxusní na plech
  2. Zdravé Míša řezy: bez mouky a čokolády
  3. Další tipy na odlehčené Míša řezy
  4. První byl nanuk, řezy až později

Míša řezy recept: luxusní na plech

50 minut
10-15

Ingredience

  • 5 vajec,
  • 100 g cukru krupice,
  • 125 g polohrubé mouky,
  • 0,5 balíčku kypřicího prášku do pečiva,
  • 20 g přírodního kakaa,
  • 40 ml rostlinného oleje,
  • 150 g másla,
  • 750 g tučného tvarohu,
  • 250 g smetany ke šlehání (33%),
  • 120 g moučkového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 120 g čokolády na vaření,
  • 80 g kokosového oleje, ztuženého tuku nebo kakaového másla.

Postup

  1. Vejce (celá) dejte společně s krupicovým cukrem do mísy a vyšlehejte z nich nadýchanou pěnu.
  2. V druhé míse smíchejte sypké suroviny, to znamená mouku, kypřicí prášek do pečiva a kakao. Nasypte je k vaječné pěně, přilijte olej a lehce promíchejte, aby se všechny ingredience propojily.
  3. Hotové těsto nalijte do plechu vyloženého pečicím papírem. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
  4. Řezy pečte 15–20 minut (podle výkonu vaší trouby). Upečený korpus vyndejte z trouby a dejte vychladnout.
  5. Nyní se můžete pustit do přípravy krému. Utřete máslo s cukrem a přidejte k nim tvaroh a smetanu. Krém vyšlehejte ručním mixérem do hladké konzistence.
  6. Potřete s ním korpus a dejte moučník do lednice. Ideálně byste ho měli nechat proležet přes noc.
  7. Druhý den rozehřejte čokoládu s tukem ve vodní lázni. Pomocí metličky umíchejte hladkou polevu. Polevu nalijte na krém a opatrně rozetřete po celém moučníku.
  8. Řezy dejte vychladit do lednice. Až bude poleva zatuhlá, můžete je nakrájet na kostky a podávat.
Hodnocení
4.9 103x

Zdravé Míša řezy: bez mouky a čokolády

55 minut
10-15

Ingredience

  • 3 vejce,
  • 3 lžíce jemně namletých ovesných vloček,
  • 2 lžíce mandlové mouky,
  • 2 lžíce přírodního kakaa,
  • 2 lžíce čekankového nebo javorového sirupu,
  • 0,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • 500 g polotučného tvarohu,
  • 2 lžíce čekankového sirupu,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 2 lžíce kokosového oleje,
  • 2 lžíce kvalitního kakaa,
  • 1 lžíce medu.

Postup

  1. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do mísy společně s čekankovým či javorovým sirupem a vyšlehejte je do pěny.
  2. Poté k nim přisypte ovesné vločky, mandlovou mouku, kypřicí prášek do pečiva a kakao. Ručním šlehačem vyšlehejte jemné těsto.
  3. V druhé míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Tuhý sníh po částech opatrně zapracujte do těsta.
  4. Připravte si menší plech. Vyložte ho pečicím papírem a nalijte do něj těsto. Řezy dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C. Upečené budou za 15–20 minut. Poté je nechte vychladnout.
  5. Tvaroh smíchejte s čekankovým sirupem a vanilkovým extraktem. Klidně můžete použít šlehač, aby byl krém dokonale hladký. Potřete s ním celý korpus.
  6. Nakonec si připravte polevu z rozehřátého kokosového oleje, ve kterém je potřeba rozmíchat kakao a med. Polevou polijte tvarohový krém a rozetřete ji do stran.
  7. Řezy dejte ztuhnout do ledničky (nejlépe přes noc). Vychlazený moučník krájejte na kostky a podávejte.
Hodnocení
4.6 79x

Další tipy na odlehčené Míša řezy

Jen málokdo si asi umí představit Míša řezy bez pořádné vrstvy krému a čokoládové polevy. Krém se nejčastěji připravuje z povoleného másla, tučného tvarohu a smetany ke šlehání. K oslazení se používá moučkový cukr. To vše dělá z této směsi kalorickou bombu.

Takže pokud si hlídáte váhu a chcete ušetřit trochu tuku, použijte místo tučného tvarohu polotučný, případně odtučněný. Máslo a šlehačku nemusíte používat vůbec. Dalším šikovným trikem, který vám ušetří hodně kalorií, je odlehčená poleva. Místo čokolády a tuku zkuste rozehřát trochu kokosového oleje s kvalitním kakaem a lžící zdravého sladidla (třeba čekankového sirupu).

Těsto na korpus lze také upravit do zdravější podoby. Stačí nahradit bílou mouku rozemletými vločkami, ořechovou moukou nebo mandlovou moukou. Dezert pak bude zároveň bezlepkový. Chybu určitě neuděláte ani se špaldovou moukou. Řezy ze špaldy ale nesmíte servírovat hostům s bezlepkovou dietou. Ve špaldové mouce je sice méně lepku než v klasické pšeničné, ovšem pro celiaka je i tak nevhodná.

První byl nanuk, řezy až později

Míša řezy jsou českým unikátem. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších moučníků na plech, který v tuzemsku najdete. Paradoxně ale nemá známého autora. Recepty na Míša řezy se začaly v českých domácnostech objevovat v 70. a 80. letech. Hospodyňky si nápad na rychlý a chutný dezert předávaly mezi sebou, případně hledaly inspiraci v ženských časopisech a kuchařkách.

Dáváte přednost Míša řezům, nebo nanuku?

Recept na Míša řezy by se ale pravděpodobně neobjevil, kdyby neexistoval nanuk známý jako Míša – tvarohový nanuk se smetanou a cukrem politý čokoládovou polevou. Ten se začal vyrábět v roce 1962 v závodu Laktos.

Na Míšovi si můžete pochutnat i dnes. Dokonce stále figuruje mezi nejprodávanějšími nanuky v Česku. Jeho podoba a gramáž se za celou dobu nezměnila. Kromě tradiční tvarohové verze jsou k dostání také ovocné varianty – Míša s jahodami a meruňkami.

Zdroje: plzen.rozhlas.cz, brno.rozhlas.cz, vikendovepeceni.cz, bezpecnostpotravin.cz

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek