Moderní antikoncepce má mnoho variant

4. 1. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Spotřeba antikoncepčních hormonálních pilulek v posledních letech stoupá, protože lékaři i jejich klientky si už zvykly na jejich výhody a spolehlivost. Pokud se ženě polykání prášků příčí, může využít i jiné metody hormonální antikoncepce, jež jsou na našem trhu novinkou. Naše redakce vybírá jen několik z mnoha.

Výhody antikoncepčních hormonálních pilulek

Tabletky 3. generace, nejen Mercilon a Logest, tedy ty, které obsahují nejnovější gestageny a dávku estrogenů nižší než 50 mikrogramů, mají společné některé vý-hody. „Působí preventivně proti některým karcinomům, především proti záludné a těžko odhalitelné rakovině vaječníků, předcházejí osteoporóze, pánevním zánětům, benigním onemocněním prsů, tvorbě cyst na vaječnících. Užívání tabletek leckdy omezí přílišné krvácení, upraví nepravidelný menstruační cyklus, pomůže odstranit bolesti před a během menstruace, pozitivně ovlivní tvorbu akné nebo nežádoucího ochlupení,“ říká profesor Jan Hořejší, předseda České gynekologické a porodnické společnosti. Návrat plodnosti přichází bezprostředně po vysazení hormonální antikoncepce a lékaři dokonce tvrdí, že je v prvních měsících vyšší.

Nevýhody

U malého procenta žen se může vytvořit tzv. chloazma, neboli hyperpigmentované skvrny po opalování. Tyto tmavší oblasti samy zmizí až s obnovující se kůží. Jiným nežádoucím příznakem jsou deprese. Pokud kožní nebo psychické projevy ženu obtěžují natolik, že je nedokáže jinak zvládnout, musí zvolit jinou metodu antikoncepce. Další uváděné nevýhody užívání hormonálních tabletek, jako je snížení libida, případně mírně vyšší chuť k jídlu, jsou sporné a nebyly plně prokázány.

Nízkodávkové pilulky

Farmaceutické firmy se snaží vyrobit antikoncepci se stále nižším obsahem hormonů. Zatím jsou na našem trhu k dispozici dva výrobky - Mercilon a Logest, jejichž jedna pilulka obsahuje 20 mikrogramů syntetického ženského pohlavního hormonu estradiolu. Výzkumné týmy dále pracují na vývoji 15mikrogramových pilulek. Většina odborníků potvrzuje, že čím nižší dávka hormonů v antikoncepci, tím lépe, proto tyto preparáty leckdy gynekologové předepisují mladým dívkám, které s hormonální antikoncepcí začínají - Mercilon má například, přestože byl na náš trh uveden nedávno, v současné době více než 20 % trhu s antikoncepčními pilulkami.

Jak pilulky působí

Kombinované antikoncepční pilulky (skládají se ze složky estrogenní a gestagenní) dokáží zablokovat ovulaci. Jejich užíváním si žena navodí konstantní hladinu estrogenů. Tím potlačí další hormonální procesy, jež by jinak v těle vedly k uzrávání a uvolňování vajíčka z vaječníku. Gestagen například zvyšuje viskozitu hlenu v děložním hrdle, a tím zhoršuje možnost průniku spermií do vyšších částí ženského pohlavního ústrojí.

Efektivita

Nízkodávkové hormonální pilulky jsou nejspolehlivější antikoncepční metodou. Sta-tistiky hovoří o 99 % spolehlivosti. Snižování obsahu estrogenu nezpůsobuje horší kontrolu plodnosti.

Výhody

Klinické studie prokázaly dobrou snášenlivost přípravků Mer-cilon i Logest. Výskyt vedlejších příznaků je minimální.

Nevýhody

Užívání nízkých dávek estrogenu někdy může způsobit takzvané inermenstruační krvácení, to znamená, že žena začne špinit či krvácet uprostřed cyklu. Pokud se taková příhoda opakuje, měla by po dohodě s lékařem zvolit jinak dávkované tabletky.

Podkožní implantáty

Pro ženy, které si nepřejí užívat hormony ve formě pilulek nebo tabletky opakovaně zapomínají brát, ale i pro ženy, které právě kojí a antikoncepce obsahující estrogeny by pro ně byla nevhodná, se hodí podkožní implantáty. Jediným výrobkem tohoto druhu na našem trhu je Norplant. Jedná se o šest tyčinek, které lékař v ordinaci zavede klientce pod kůži na vnitřní straně horní poloviny paže.

Princip působení Norplantu

Z tyčinek se postupně během pěti let uvolňuje do krevního oběhu gestagen nazvaný levoronorgestrel. Jeho účinek se projeví již 24 hodin po zavedení implantátu. Levonor-gestrel způsobí pokles hormonu, stimulujícího ovulaci, a tím ji zablokuje. Stejně jako gestageny v pilulkách zvyšuje viskozitu hlenu v krčku děložního hrdla, a tím zabraňuje průniku spermií.

Selhání metody je nižší než jedno procento. Populární je Norplant především mezi americkými studentkami, které vědí, že během pětiletého studia nechtějí otěhotnět. Antikon-cepční tyčinky lze ovšem na přání ženy kdykoliv vyjmout a její plodnost se vrací do tří týdnů.

Výhody

Vzhledem k vyloučení možnosti selhání uživatelky (nemusí myslet na pravidelné polykání tablet), je implantát vysoce spolehlivou antikoncepcí.

Nevýhody

Žena někdy může několik dnů pociťovat zvýšenou citlivost v místě zavedení tyčinek, někdy se vytvoří modřina.

V prvním roce zavedení dochází častěji k poruchám menstruačního cyklu, výjimečně menstruace vymizí úplně, což se týká především žen s nízkou hmotností. Zavedení Norplantu vyžaduje lékařovu zručnost. Jsou známy případy ze zahraničí, kdy tyčinky po špatném umístění putovaly k povrchu těla a musely být vyjmuty.

Z tiskových materiálů zpracovaly Mgr. Zdena Šťastná,

Hana Černá - Šípková

Ilustrační foto archív redakce

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?