Mohly by sestry převzít do budoucna část práce lékaře?

26. 5. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Na anketní otázku odpovídají poslanec Jiří Rusnok a sestra z VFN Monika Muroňová.


Jíří Rusnok, (vv) poslanec za Moravskoslezký kraj: ANO

Vzdělání sester je u nás na natolik dobré úrovni, že podle mého názoru nic nebrání tomu, aby mohly dělat některé činnosti bez dohledu nebo informování lékaře. Tím jsou totiž lékaři zpětně zatěžováni a odváděni od další práce.

Ale při větší samostatnosti musí mít samožřejmě sestry také větší odpovědnost. Ubrala by se tak pracovní zátěž klasickým lékařům. Teď každý odbornější zákrok dělaný sestrou musí být s doktorem konzultován. Základní vyšetření pacienta třeba při chřipce, předpis léku nebo vydávání medikamentů by přitom mohla zastávat zdravotní sestra sama.

Pravomoci by se měly navýšit i v nemocnicích, čímž by se dalo ulehčit také lékařům při službách. Navíc by se pak mohli více soustředit na těžší případy nebo operace. Tak to funguje i v zahraničí, kde je lékař jen ten, kdo řeší odborné nebo akutní problémy. Většinu klasických činností, třeba v nemocnici u pacienta po operaci, běžně zastávají zdravotní sestry

Monika Muroňová, zdravotní sestra, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze: NE

Vznikalo by pak spousta procesů, kdy by pacienti řekli: Ona mi to píchla sestra. Sestry by se neměly čím bránit, protože na ordinaci léků vzdělání nemají. Každý soud by je utopil ve lžičce vody.

Stačila by jediná otázka: Máte na ordinaci jakéhokoliv léku vzdělání? Návrhy pana ministra s diagnózami a nejlépe i malými výkony, to nejde. Je potřeba si uvědomit, že sestry mají vzdělání v ošetřovatelské péči, a některé na vysoké úrovni, ale pořád je to ošetřovatelská péče.

Lékař má vzdělání na stanovení diagnózy a následné léčení. Hodnotit zdravotní stav musí lékař. Když má pacient v nemocnici zvýšenou teplotu, musí to vědět hlavně doktor.

Nelze, aby nemocnému sestra podala paralen - lékař ordinuje v souvislosti s celkovým onemocněním pacienta. To si můžete dovolit doma, když na vás něco leze.

Pokud to ale za tři dny neodezní, nepůjdete do ambulance a nebudete jen čekat, až sestřička řekne: Máte zvýšenou teplotu. Budete očekávat vyšetření lékařem, který vám řekne, co by to mohlo být, nebo vás doporučí na další vyšetření.

Kompetence by se mohly zvýšit po konzultaci s odborníky v oblasti sociální a domácí péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?