Moravský vrabec recept: šťavnaté maso provoněné česnekem a cibulí. Hutný knedlík můžete vyměnit za brambory

přidejte názor
moravský vrabec se zelím
Autor: Shutterstock.com

Moravský vrabec je českou klasikou, na kterou můžete narazit v nejedné hospodě. Pokud kvůli němu ovšem nechcete docházet do restaurace, ale rádi byste si ho připravili sami třeba k nedělnímu obědu, máme pro vás rovnou dva recepty. První z nich je moravský vrabec, jak ho znáte z restauračních zařízení, druhý nabízí jeho odlehčenější verzi.

Kdekdo si myslí, že moravský vrabec a výpečky jsou to samé. Drobný rozdíl mezi nimi přece jen je, výpečky se jinak dochucují a postrádají šťávu, která se postupně vypeče. Nepostradatelnými surovinami k přípravě moravského vrabce jsou pak cibule s česnekem, které ve výpečkách obvykle chybí.

Co se dozvíte v článku
  1. Moravský vrabec recept v troubě
  2. Moravský vrabec recept: odlehčenější verze
  3. Tipy, jak moravského vrabce odlehčit
  4. O názvu této české dobroty
  5. Způsoby přípravy moravského vrabce

Moravský vrabec recept v troubě

215 minut
6 porcí

Moravský vrabec patří mezi typická česká jídla. Jde o šťavnatý pokrm plný chutí. Nejlépe uděláte, pokud k jeho přípravě zvolíte jak tučné, tak libové kusy masa. My použili vepřovou plec a bůček.

Ingredience

  • 600 g vepřové plece,
  • 500 g vepřového bůčku,
  • 4 velké cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2 lžičky drceného kmínu,
  • 1 lžička soli,
  • 2 lžíce sádla,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 200 až 250 ml vody,
  • pepř podle chuti.

Postup

  1. Začneme masem, které nakrájíme na větší kostky. Maso osolíme, opepříme a okmínujeme. Přidáme k němu prolisovaný česnek a rukama ho pořádně prohněteme, aby se koření mohlo dobře zapracovat.
  2. Dále si nakrájíme cibuli nadrobno, poklademe jí dno pekáče a dodáme k ní sádlo. Na cibuli přijde maso, které ještě podlijeme cca 150 ml vody.
  3. Pekáč přiklopíme a dáme do předehřáté trouby na 160 °C. Maso pečeme zhruba 2 hodiny s tím, že sem tam ho promícháme a podle potřeby podlijeme vodou.
  4. Po 2 hodinách odklopíme horní díl pekáče, zvýšíme teplotu na 180 °C a takto pečeme dalších 30 až 40 minut, než se maso zatáhne a zezlátne.
  5. Upečené maso vyndáme a necháme v teple, zatímco výpek s cibulí přendáme do hrnce. Na silném ohni ho necháme krátce povařit, díky čemuž by se měla odpařit přebytečná voda a vytvořit základ.
  6. Základ zaprášíme moukou, zamícháme a přilijeme zbytek vody. Vše vaříme 10 až 15 minut. Komu by ve šťávě vadily kousky cibule, může ji rozmixovat tyčovým mixérem, čímž by měla vzniknout hladší omáčka.
  7. Následně do výpeku vrátíme maso, krátce vše prohřejeme a můžete servírovat. Podávat lze moravský vrabec se zelím, špenátem a knedlíkem.
Hodnocení
4.7 63x

moravský vrabec se špenátem

Moravský vrabec recept: odlehčenější verze

150 minut
4–6

Nelze popřít, že moravský vrabec je těžké a hutné jídlo. Z toho důvodu uvádíme i jeho o něco odlehčenější verzi. Vepřové je přitom možné nahradit krůtím. Jako příloha může posloužit špaldový knedlík, bramborový knedlík z celozrnné mouky a ovesných vloček, nezahuštěné dušené kysané zelí či špenát.

Ingredience

  • 600 g libového plecka,
  • 2 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžička kmínu,
  • 1 lžička soli,
  • pepř podle chuti,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky,
  • zhruba 150 až 200 ml zeleninového vývaru či vody.

Postup

  1. Nejprve očistíme maso od tuku a nakrájíme ho na středně velké kostky. Ty dochutíme solí, pepřem a kmínem a promísíme s prolisovaným česnekem.
  2. Dále nakrájíme cibuli nadrobno. Na troše olivového oleje ji osmahneme, poté přidáme kostky masa a krátce je opečeme.
  3. Obsah pánve přemístíme do pekáče, maso podlijeme vývarem či vodou, přiklopíme jeho horní část a necháme péct v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 1, 5 hodiny. Nezapomeneme maso občas promíchat.
  4. V závěru pečení horní část pekáče odklopíme. Maso by díky tomu mělo získat krásně zlatavou barvu.
  5. Výpek je možné přelít do hrnce, zaprášit celozrnnou moukou, přilít trochu vývaru a dát na 5 až 10 minut povařit. Omáčku lze podle libosti rozmixovat.
  6. Před podáváním vložíme maso do výpeku, krátce prohřejeme a servírujeme s námi vybranou přílohou. Kdo by se chtěl zbavit tuku stůj co stůj, stačí dát maso se šťávou přes noc do lednice a další den ztuhlý tuk sesbírat lžící.
Hodnocení
4.5 52x

Tipy, jak moravského vrabce odlehčit

Není žádným překvapením, že výživové poradce byste moravským vrabcem příliš neoslnili.  Většinou se totiž připravuje z tučnějšího masa. Obvykle jde o vepřovou plec, případně bůček či krkovici, a ty se neřadí k nejzdravějším částem vepře. Je proto dobré si tuto českou klasiku dopřát jen jednou za čas, nikoli vícekrát do týdne.

Najde se nicméně pár způsobů, jak moravského vrabce odlehčit. Odlehčit jídlo můžete už jen tím, že finální výpek nezahustíte moukou. Záleží také na výběru přílohy. Místo knedlíku si k masu můžete dát brambory nebo cizrnové pyré. Kyselé zelí ponechejte, napomáhá totiž k lepšímu trávení těžší stravy. Ani vegetariáni si na něj nemusí nechat zajít chuť, místo vepřového mohou použít sójové kostky. 

O názvu této české dobroty

Pro někoho, kdo není znalý české kuchyně, by mohl být docela oříšek odhadnout, co se pod tímto názvem skrývá za pokrm. Abychom udělali přítrž jakýmkoliv pochybnostem, jedná se o pečené vepřové maso, které se obvykle podává spolu s bramborovým knedlíkem a špenátem či kysaným zelím. 

Co se týče první části názvu této české hotovky, za nejpravděpodobnější se zdá, že pojmenování vzešlo od nějakého nápaditého moravského tvůrce jídelního lístku, než že by skutečně souviselo víc s Moravou než zbytkem republiky. Podstatné jméno pak bylo nejspíše zvoleno kvůli podobnosti drobných kousků masa s malými ptáčky

Uvedení územní příslušnosti by bylo možné vztáhnout leda k zelí, které vepřové spolu s knedlíkem často doplňuje. Pro moravské zelí totiž bývá typické, že obsahuje cibuli, jíšku a slaninu.

Existují písemné doklady ze 17. století, že šlo o velmi žádaný pokrm o zabijačkách, kdy se do pekáče daly odřezky masa. Důvod jeho obliby je zřejmý, na venkově se dalo jednotlivé ingredience poměrně jednoduše sehnat, vepřové maso zároveň poskytovalo výživu i v zimních měsících a bylo možné ho dlouho skladovat.

Karlovarský knedlík: recept, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte i odlehčenou variantu
Přečtěte si také:

Karlovarský knedlík: recept, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte i odlehčenou variantu

Způsoby přípravy moravského vrabce

Obyčejně se maso koření solí, kmínem a česnekem. S česnekem nešetřete, pořádná dávka česneku se postará o výraznou chuť masa. Delikátnější chuť získáte, když maso okořeníte již předcházející den. Své udělá i podlití vepřového pivem či vývarem. Pivo ho obohatí o jemně nahořklou chuť a tmavší barvu. Sádlo se pak užívá proto, aby bylo maso na vrchu křupavé a měkké uvnitř. 

Preferujete moravského vrabce se špenátem, nebo se zelím?

  • Se zelím
    64 %
  • Se špenátem
    8 %
  • S něčím jiným
    0 %
  • Mám rád/a obojí
    28 %
  • Nemusím ani jedno
    0 %

Kromě zmíněného koření někdo dále používá pálivou papriku, která pokrmu dodává větší šmrnc, ale také například majoránku. Různým variacím podléhá též zelí, někteří ho vůbec nedochucují a jiní ho zase radši sladší, pročež do něj zamíchávají karamelizovaný cukr nebo nastrouhané jablko. 

Zdroje: czechspecials.cz, metro.cz, postulka.blogspot.com, jimeto.czkucharkaprodceru.cz 

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek