MPSV: V roce 2012 se neschopenky možná budou posílat elektronicky

2. 12. 2009 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá zjednodušit systém hlášení pracovní neschopnosti, jejích změn a ukončení. Na novelu zákona o nemocenském pojištění, která lékařům odedneška usnadňuje vypisování tiskopisů o hlášení nemocenské, by měla navázat nová elektronická neschopenka.


Mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová ČTK řekla, že úřad uvažuje o jejím zavedení asi za tři roky.
„Vzhledem ke složitosti řešení, které se dotkne orgánů nemocenského pojištění, ošetřujících lékařů, zaměstnavatelů i pojištěnců, lze v současné době předpokládat zavedení systému do praxe v roce 2012,“ uvedla Filipová. „V budoucnu by mělo dojít k elektronizaci všech procesů nemocenského pojištění,“ prohlásila. Do praxe by elektronické neschopenky měla zavést Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která je za vyplácení dávek nemocenského pojištění zodpovědná.

Současný zákon o nemocenském pojištění platí od letošního ledna. Lékaři si po jeho zavedení stěžovali, že je zavalil dalšími administrativními povinnostmi. Cílem novely platné odedneška je ušetřit jejich čas a snížit náklady na odesílání hlášení až o třetinu.

Nový formulář hlášení o pracovní neschopnosti a jejím ukončení má místo dosavadních šesti jen pět stránek. Formulář k hlášení o ošetřovném má místo pěti stran dvě stránky; většinu údajů již navíc lékaři nemusí vypisovat, pouze zakroužkují vybranou možnost. Nová úprava také prodlužuje lhůtu, do kdy lékař musí hlášení zaslat příslušné správě sociálního zabezpečení.

Ministerstvo práce si kvůli výhodám případného zavedení elektronické neschopenky nechalo vypracovat zvláštní výzkum. Podle zprávy publikované na jeho internetových stránkách využití moderních technologií pomůže lékařům snížit administrativní zátěž a povede k efektivnější kontrole využívání nemocenské.

Podle autorů výzkumu však bude nejprve třeba zavést potřebnou legislativu. Poté budou lékaři moci zřejmě po určitou přechodnou dobu vypisovat neschopenky podle vlastního výběru buď jako dosud na papír, nebo nově elektronicky.

ČSSZ již postupně digitalizuje také svá data o důchodovém zabezpečení. Bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) počátkem letošního roku uvedl, že by lidé mohli mít do čtyř let přístup přes internet na svá vlastní důchodová konta. Klientům ČSSZ by měl portál kdykoliv a odkudkoliv zprostředkovat elektronický přístup k jejich datům uloženým v jejích databázích; správa bude garantovat bezpečné uložení dat.

ČSSZ se snaží zavádět elektronické služby dlouhodobě; například v roce 2004 jako první organizace státní správy lidem umožnila elektronické podání dokumentů přes Portál veřejné správy. Elektronicky začala přijímat evidenční listy důchodového pojištění a v následujícím roce i přihlášky a odhlášky k nemocenskému pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?