MZ vyzvalo VZP, ať se přidá k dohodě o úhradách některých léků

23. 5. 2012 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví (MZ) vyzvalo Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), ať neblokuje dohodu o úhradách některých volně prodejných léků, ale přidá se k ní. Jinak si budou lidé od 1. července tyto léky platit sami. Zaměstnanecké pojišťovny přijaly radu expertů, které léky mají dál hradit z medicínských důvodů, třeba onkologickým pacientům projímadla. VZP je chce hradit jen za podmínek, které dá sama. To podle MZ zákon nedovoluje. VZP se proti těmto interpretacím ohradila.


„Léky jsou volně prodejné, tudíž doplňkové, vážně nemocným tedy nehrozí zdravotní problém,“ sdělil ČTK mluvčí VZP Jiří Rod. Připomněl, že autorem zákona, který zrušil úhradu volně prodejných léků, je ministerstvo.

„Pokud je ministerstvo toho názoru, že je třeba v praxi anulovat dopady tohoto zákona, připraví pojišťovna pro správní radu VZP, která se koná v pondělí, materiál k rozhodnutí o dalším postupu. Správní rada má právo vyjádřit se ke krokům, které povedou ke zvýšení výdajů pojišťovny o půl miliardy korun za situace, kdy náklady na léky překračují již dnes o dvě procenta hodnoty uvedené ve zdravotně pojistném plánu,“ uvedl Rod.

Náměstek ministra Petr Nosek soudí, že když VZP názor nezmění, budou si muset pacienti lék zaplatit, nebo jim lékař napíše jiný, mnohdy dražší. „Pojišťovny tak zaplatí za léčení víc, než kdyby volně prodejný lék hradily,“ sdělil Nosek ČTK.

Podle Roda chce VZP, aby u některých volně prodejných léků zůstala zachována úhrada z veřejného zdravotního pojištění pro vážně nemocné. „Je zcela běžné i u léků na předpis, že jsou hrazené jen u některých diagnóz, či v určitých situacích,“ uvedl. Takové vymezení podle něj zabrání i situaci, kdy by lékaři začali psát dražší léky na recept. Riskovali by tím mimo jiné regulační srážky za zvýšení svých nákladů.

Ve skupině volně prodejných léků, které by měly pojišťovny podle expertů dál hradit, jsou například léky na bolest, jako paralen a ibuprofen, léky na alergie či základy pro výrobu léčivých mastí. Ohroženi jsou prý zejména vážně nemocní pacienti.

Do 31. května musejí pojišťovny poslat vyjádření Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. Pokud to neudělají, přestanou být po 1. červenci všechny volně prodejné léky hrazeny ze zdravotního pojištění. „S tímto stavem nemůže ministerstvo souhlasit,“ uvedl náměstek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?