Na jižní Moravě loni zemřelo na pneumokoková onemocnění 12 lidí

4. 6. 2019 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Invazivní pneumokokové onemocnění s těžkým průběhem postihlo loni na jižní Moravě 53 lidí, 12 z nich zemřelo. O rok dříve takto onemocnělo 42 lidí, zemřelo jich 13. Čísla za loňský rok uvedla v tiskové zprávě Veronika Ovesná z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.


Pneumokok může vyvolat těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve, někdy i s celoživotními následky. Je nebezpečný zejména pro děti do dvou let a seniory. Nebezpečí lze snížit očkováním, které je podle Jany Skřičkové z České pneumologické a ftizeologické společnosti důležité zejména u rizikových skupin.

Streptococcus pneumoniae je kulovitá bakterie, typicky se shlukuje do dvojic, takže pod mikroskopem má tvar kávového zrnka. Osídluje sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích. Svým nosičům nezpůsobuje problémy, dokud není oslabena obranyschopnost organismu například při viróze. Pak mohou proniknout do dalších částí těla a způsobit závažnou infekci, uvedla Skřičková.

Při vstupu pneumokoka do mozkových obalů může vzniknout meningitida. Nebezpečný je též průnik bakterie do plic, který může způsobit pneumonii neboli zápal plic. U dětí mohou pneumokoky vyvolat i nepříjemný a bolestivý zánět středního ucha.

Inkubační doba mezi vniknutím bakterie do těla a prvními příznaky pneumokokového onemocnění je jeden až tři dny. Má prudký začátek s vysokou horečkou, kašlem, bolestí na hrudi a dušností. Očkování je pro lidi starší 65 let bezplatné. Není sezónní, takže se lidé mohou nechat očkovat po celý rok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?