Na platy sester chybějí stamiliony

6. 8. 2009 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládní rozhodnutí přilepšit od července sestrám o 2500 korun kritizují hejtmani i odbory. Chybějí peníze a nikdo neví, kde je získat. Státní, krajské nebo soukromé nemocnice a další zařízení dostanou letos od zdravotních pojišťoven celkem 1,2 miliardy korun, což je 60 procent potřebných prostředků...


„Na významnou část jsme zdroje nalezli. Zbytek si nemocnice musejí obstarat samy. Je v jejich zájmu udržet si místa a poskytovat péči,“ řekl E15 první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Zastavit odchody sester, kterých v současnosti chybí plných šest tisíc, chtěl už exministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Platy jim však nezvýšil nejen on, ale kvůli formálním nedostatkům v příslušném návrhu to nestihla ani jeho nástupkyně Daniela Filipiová. Pomyslný horký brambor se tak ocitl v rukou současné šéfky rezortu Dany Juráskové. Podle předsedy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřího Schlangera se Jurásková, která byla ještě donedávna prezidentkou České asociace sester, ocitla ve svízelné situaci, protože nyní může být právě sestrami kritizována. „Rozhodnutí vlády zvýšit platy byl výstřel z Aurory. Jediné peníze, které jsou k dispozici, jsou od pojišťoven,“ řekl Schlanger. „Zdravotnická zařízení nefinancuje stát, ale výhradně pojišťovny. Nevím, kde jinde jsme měli prostředky nalézt,“ oponuje Šnajdr.

Od června se plošně zvýšil platový tarif všem zaměstnancům státní a veřejné sféry, tedy i sestrám, o 3,5 procenta. Od července byl přiznán příplatek ve výši 3,5 procenta platového tarifu všem zdravotnickým pracovníkům. A ke stejnému datu sestry postoupily o jednu platovou třídu výše. To znamená, že v souhrnu by každá měla dostat o 15 procent více.

Podle hejtmanů peníze od pojišťoven zatím nedorazily. Řada krajských nemocnic má navíc problémy s hospodařením, takže na dorovnání nemá prostředky. „Krajské nemocnice loni skončily ve stamilionové ztrátě,“ potvrdila například mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková. To znamená, že místo 2500 korun dostanou sestry zhruba o polovinu méně.

Kromě toho mohou přijít o odměny, protože pro některé nemocnice - včetně státních - to bude zřejmě jediná možnost, jak dodržet schválené zvýšení základních platů. „Pravděpodobně budeme krátit mimořádné odměny,“ konstatovala nedávno mluvčí pražské fakultní nemocnice v Motole Eva Jurinová.

Odboráři očekávají problémy zejména v krajských a soukromých nemocnicích a také v zařízeních sociální péče. Průměrný plat sestry v nemocnici je 24 200 korun. Ve státních zařízeních je to 27 tisíc korun, v akciových společnostech 21 tisíc korun.

Pavel Otto, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?