Na rakovinu zemře každoročně v České republice třicet tisíc lidí

17. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Počet úmrtí způsobených rakovinou je již delší dobu stabilní, i když zhoubných nádorů stále přibývá. Ročně registrujeme více než šedesát tisíc nových případů, každoročně se tento počet ale zvyšuje o tři procenta...


Ostrava/Paskov - Čísla vypovídající o výskytu rakoviny jsou neúprosná. Po kardiovaskulárních onemocněních zaujímají v České republice druhé místo na pomyslné příčce nejčastějších úmrtí v zemi. Každoročně na tuto nemoc totiž zemře zhruba třicet tisíc lidí. „Počet úmrtí způsobených rakovinou je již delší dobu stabilní, i když zhoubných nádorů stále přibývá. Ročně registrujeme více než šedesát tisíc nových případů, každoročně se tento počet ale zvyšuje o tři procenta. Znamená to tedy, že každý třetí až čtvrtý člověk se s některou z forem rakoviny utká,“konstatuje neúprosná fakta primář onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě Pavel Vodvářka.

Podle primáře se dá ale rakovině poměrně snadno předejít. „Důležité je, aby lidé nekouřili a nevystavovali se vlivům a látkám, které zhoubné bujení způsobují. Vyvarovat by se měli nadbytečného užívání uzenin, soli, přílišného slunění a podobně,“uvádí lékař a doplňuje, že důležitá je také prevence sekundární, což znamená, že pomoc je účinná tehdy, pokud je nádorové onemocnění odhaleno včas. Lidé by neměli podceňovat preventivní prohlídky a měli by je absolvovat v pravidelných a doporučených termínech. „Čím dříve se zhoubný nádor odhalí, tím lepší může být výsledek léčby. Zachytíli se například rakovina děložního čípku v počátečním stadiu, lze vyléčit téměř sto procent nemocných. Naopak při pozdním zjištění přežije pět let asi jen třináct procent pacientek,“zdůrazňuje Vodvářka.

Nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů je rakovina plic. U devadesáti procent z nich by podle Vodvářky nevznikla, kdyby nekouřili. Stejně tak by byla vyléčitelná většina zhoubných nádorů prsu (nejčastější nádorové onemocnění u žen), kdyby ženy pravidelně absolvovaly mamografické vyšetření a kdyby všichni lékaři, kteří předepisují hormonální léčbu proti osteoporóze, posílali své pacientky k mamografickému vyšetření včas a ve správných intervalech.

Podobná doporučení platí samozřejmě pro většinu nádorových onemocnění.

Marie Stypková, Alexandra Buršíková, Moravskoslezský deník, 17.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?