Na vybavení ozařovacích center je nutná miliarda

24. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na vybavení ozařovacích center k léčbě onkologických onemocnění moderními přístroji je zapotřebí miliarda korun. Další 1,5 miliardy by stálo vybudování protonového centra ve Fakultní nemocnici Bulovka...


PRAHA - kde by na rozdíl od klasických lineárních urychlovačů byl protonový zářič. Vědecká rada ministerstva zdravotnictví řešila, zda je jeho koupě nutná a oprávněná.

„Byl by to další pokrok v léčbě, protože ozařování protonovými paprsky je spojeno s menším počtem vedlejších účinků,“ řekl novinářům člen vědecké rady profesor Jiří Vorlíček. Léčení na tomto přístroji je vhodné pro deset procent pacientů, hlavně pro muže s rakovinou prostaty a děti s nádory.

Přístroj funguje v USA a Švýcarsku, nemá ho však ani bohaté sousední Německo. Jeho užití dosud nepatří k doporučeným léčebným postupům. V zemích střední a východní Evropy rovněž dosud není.

Na dotaz, zda na protonový zářič budou peníze, když například jihlavská nemocnice kvůli havárii zářiče vozí pacienty do Havlíčkova Brodu, Vorlíček řekl, že předpokladem zavedení nové metody je vybavení současných center. „Není to zázračná metoda, konvenční léčbu nenahradí, ale pokud bychom ji odmítli, možná bychom bránili pokroku,“ dodal.

Vědecká rada proto včera doporučila ministryni zdravotnictví Marii Součkové, aby pokračovala v záměru vybavit dobře dosavadní centra. Zřízení jednoho kvalitního centra s lineárním urychlovačem přijde na 150 až 180 milionů.

Moderní zářiče nemají například ani severní Čechy a severní Morava. O protonovém centru rada nerozhodla a vyžádala si další informace o účinnosti protonové léčby.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?