Chystáte se na mateřskou dovolenou a zajímalo by vás, od kdy na ni máte ze zákona nárok?

25. 12. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Nástup na mateřskou dovolenou je stanoven zákonem stejně jako její délka. Ačkoliv ale bývá mateřská dovolená často zaměňována s rodičovskou dovolenou, jedná se o dva odlišné pojmy. Na mateřskou nemá nárok každá nastávající maminka, zatímco v případě rodičovské dovolené je tomu jinak. Víte, kdy přesně můžete na mateřskou nastoupit a zda na ni máte nárok? 

Nástup na mateřskou dovolenou

Mateřská dovolená je určována zákoníkem práce, který stanovuje pobírání mateřské dovolené po dobu 28 týdnů při porodu jednoho dítěte. V případě, že se vám narodí dvě a více dětí, máte nárok na 37 týdnů dovolené. Zákon stanovuje délku mateřské i v případě tragické události, jakou je narození mrtvého dítěte. Činí 14 týdnů.

Kdy nastoupit na mateřskou?

Asi vás nejvíce zajímá, kdy se nastupuje na mateřskou. Nárok na odchod na mateřskou dovolenou máte mezi 8. a 6. týdnem před stanoveným termínem porodu. Nastávající maminky obvykle nastupují na mateřskou 6. týden před porodem, ale pokud cítíte, že potřebujete odejít z práce již v 8. týdnu před porodem, máte na to plné právo. Vy jste ta, kdo by o tom měl rozhodnout.

Výše mateřské dovolené

Čím jsou vaše příjmy vyšší, tím více peněz budete na mateřské dostávat. O výši mateřské dovolené rozhoduje výše vašeho příjmu v posledních 12 měsících. Výsledná částka se následně vypočítává z takzvaného denního vyměřovacího základu (hrubý příjem za 12 měsíců/365 dní). Výše mateřské dovolené následně činí 70 procent z denního vyměřovacího základu.

Podmínky pro mateřskou dovolenou

  • Jste zaměstnaná alespoň po dobu 270 dní v posledních dvou letech včetně dne před nástupem na mateřskou. To znamená, že za vás zaměstnavatel platí nemocenské pojištění.
  • Vztahuje se na vás ochranná lhůta 180 dní ode dne zániku pojištění. Máte tedy nárok na mateřskou i v případě, že dostanete výpověď před nástupem na ni.
  • Podnikáte a platíte si dobrovolně nemocenské pojištění po dobu minimálně 270 dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou dovolenou.

Rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou

Délka mateřské dovolené je stanovená zákonem (28 týdnů, případně 37 týdnů), zatímco délka rodičovské dovolené je variabilní (2, 3 nebo 4 roky). Délku rodičovské dovolené je navíc možné v průběhu jejího čerpání libovolně měnit. Rodičovská dovolená začíná ihned po skončení mateřské dovolené, ale může si o ni zažádat také otec dítěte ode dne narození až do 3 let věku dítěte.

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek je vyplácen po skončení mateřské dovolené jako dávka sociální podpory. Mají na něj tedy nárok i maminky, které nesplňují podmínky pro mateřskou dovolenou. Rodičovský příspěvek je tedy vyplácen v době rodičovské dovolené. Pokud na rodičovskou dovolenou nastoupí otec dítěte, příspěvek je samozřejmě vyplácen jemu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?