Natržený sval hrozí při nadměrné zátěži i opakovaném namáhání. Léčba závisí na stupni postižení

15. 11. 2023 7:30
přidejte názor
natržený sval
Autor: Depositphotos/Martinan

K natržení svalu dochází, pokud svalová vlákna nezvládají nároky, které na ně klade vykonaná zátěž. Poranění svalu se projevuje bolestí a dalšími příznaky, jako je otok nebo modřina, podle toho, zda došlo k mírnému či částečnému natržení, nebo naopak k úplnému přetržení svalu. U závažnějších případů zranění doprovází omezená hybnost a může být nutná operace.

Co se dozvíte v článku
  1. Co znamená natržený sval?
  2. Natržený sval: příznaky dle závažnosti
  3. Jak dochází k natržení svalu?
  4. Jak léčit natržený sval ihned po poranění?
  5. Kam s natrženým svalem?
  6. Léčba natrženého svalu

Co znamená natržený sval?

Natržení svalu znamená, že došlo k poškození svalu nebo k němu připojených šlach. Tento typ zranění může nastat, pokud vyvíjíte příliš velký tlak na svaly, například při běžných denních aktivitách, během cvičení, při zvedání těžkých předmětů nebo při sportu. Natržení svalu postihuje jak sportovce, tak kohokoli jiného.

K poškození svalu může dojít v různém rozsahu. Můžete si přetrhnout pouze některá, nebo úplně všechna svalová vlákna a také šlachy připojené k tomuto svalu. Když se sval natrhne, může poškodit malé krevní cévy, což způsobí místní krvácení či modřiny a bolest vyvolanou podrážděním nervových zakončení. K tomuto zranění může dojít v jakékoli části těla, nejčastěji si však lidé stěžují na tyto potíže:

  • natržený stehenní sval (zadní nebo přední stehenní sval),
  • natržený sval v lýtku,
  • natržený sval v třísle (adduktor kyčle),
  • natržený sval v rameni (rotátorová manžeta),
  • natržená šlacha v koleni. [1, 2, 3]

Natržený sval: příznaky dle závažnosti

Příznaky natrženého svalu závisí na závažnosti a stupni poranění. Lidé často zaměňují natažený sval za natržený, což je v podstatě tentýž problém odlišné závažnosti. Níže si vysvětlíme, jak se projevuje natržení svalu v závislosti na rozsahu zranění.

1. stupeň: mikrotrauma

První stupeň poranění, který se označuje také jako mikrotrauma, znamená, že se sval natáhne nebo se přetrhne jen několik svalových vláken. Přestože je zraněný sval citlivý až bolestivý při zapojení, nedochází k poklesu síly a je zachován plný aktivní i pasivní rozsah pohybu. K tomuto typu poranění dochází nejčastěji v místě, kde sval přechází ve šlachu. Zpravidla se hojí do tří týdnů.

2. stupeň: natržení

Poranění svalu druhého stupně znamená, že došlo k přetržení téměř poloviny svalových vláken. Jedná se tedy o středně těžké natržení svalu, které se obvykle projeví již během aktivity.

Natržení doprovází bolest při zapojení svalu, otok a částečný pokles svalové síly i rozsahu pohybu. Někdy se může objevit také modřina. Poranění druhého stupně může nastat ve svalu, ve šlaše nebo v místě přechodu svalu ve šlachu.

3. stupeň: rozsáhlé natržení

Při poranění svalu třetího stupně dochází k rozsáhlému zranění svalu, při němž je přetrženo poměrně velké množství svalových vláken. Bolest při tomto stupni zranění nastupuje náhle, zpravidla brání v pokračování v činnosti a objevuje se při každém pokusu o zapojení svalu. Kromě bolesti bývá přítomna modřina, výrazný otok a svalová slabost.

4. stupeň: úplné přetržení

Čtvrtý stupeň je charakterizován úplnou rupturou svalu. To znamená, že buď je šlacha zcela oddělena od svalového bříška, nebo je svalové bříško přetrženo na dvě části. Pro tento typ poškození jsou charakteristické silné otoky, intenzivní bolest, změna barvy kůže a úplná ztráta funkce svalu, což znemožňuje jakýkoli další pohyb končetiny.

Vzhledem k tomu, že úplná ruptura svalu obvykle způsobuje ostrý zlom v obrysu svalu, může být pod kůží viditelná „promáčklina“ nebo „mezera“ v místě, kde se přetržené části svalu oddělily. Třetí a čtvrtý stupeň zranění svalu často vyžaduje chirurgický zákrok. [4, 5, 6]

Jak dochází k natržení svalu?

K natržení svalu běžně dochází při nadměrné zátěži svalu, to znamená, když se sval stahuje, zatímco se prodlužuje. Ke zranění bývají náchylnější svaly, které křižují dva klouby, jako jsou hamstringy (kyčelní a kolenní klouby), lýtka (kolenní a hlezenní klouby) a kvadricepsy (kyčelní a kolenní klouby). Někdy bývají postiženy také adduktory kyčle, i když přecházejí pouze přes kyčelní kloub.

Trhlina se může objevit na jednom ze tří míst: v místě, kde sval přechází ve šlachu, což je nejčastější případ, dále ve šlaše, kde se připojuje ke kosti, nebo v samotném svalu. Mezi faktory, které zvyšují riziko natržení svalu, patří především:

  • Opakování stejného pohybu, ať už v práci, nebo při sportu.
  • Neprotahování a nezahřívání svalů před cvičením: dynamický strečink před cvičením postupně zvyšuje zátěž, jíž svaly vystavujete, proto by měl být součástí každého cvičení.
  • Příliš intenzivní protahování svalů: pokud nejsou svaly dostatečně zahřáté před intenzivním strečinkem nebo svaly protahujete nad rámec vašeho rozsahu, může snadno dojít k poranění.
  • Nedostatek flexibility: Pokud nejste příliš flexibilní, vaše svaly a vlákna v nich jsou napjatější, což je činí náchylnějšími k poranění. [7, 8, 9]
Bolest svalů je nejčastěji výsledkem nadměrné nebo nárazové zátěže. Co na ni pomáhá?
Přečtěte si také:

Bolest svalů je nejčastěji výsledkem nadměrné nebo nárazové zátěže. Co na ni pomáhá?

Jak léčit natržený sval ihned po poranění?

Prvním krokem při mírném natržení svalu by mělo být zabránění otoku. Pokud je zranění závažné a pociťujete velmi silnou bolest při zapojení svalu nebo máte problém s končetinou hýbat, měli byste ihned vyhledat lékaře. Zabránit otoku můžete:

  • obvázáním svalu kompresním obvazem,
  • vyvýšením končetiny na úroveň srdce,
  • ledováním přes látku po dobu 15 minut – při opakovaném ledování musí být pauza alespoň dvakrát delší, přičemž po 48 hodinách vyměňte ledový obklad za studený,
  • odpočívat po dobu alespoň 72 hodin. [10]

Měli jste někdy natržený sval?

Kam s natrženým svalem?

Mírné natržení svalu často nevyžaduje lékařské ošetření. Pokud se u vás však objeví některé z níže uvedených příznaků, měli byste navštívit vašeho obvodního lékaře, který vám může předepsat fyzioterapii k posílení a obnově svalu, nebo vás pošle na magnetickou rezonanci či ultrazvuk natrženého svalu k určení rozsahu zranění. Lékaře vyhledejte, pokud:

  • poraněné místo je necitlivé,
  • zranění krvácí,
  • nemůžete chodit,
  • nemůžete hýbat rukama ani nohama,
  • mírná bolest svalu přetrvává déle než týden. [11, 12]

Léčba natrženého svalu

K úlevě od bolesti svalů a otoku vám lékař může navrhnout, abyste užívali analgetika proti bolesti, jako je ibuprofen či paralen, a doporučí vám ledové obklady a odpočinek. Pokud diagnostické testy prokážou závažné poranění třetího nebo čtvrtého stupně, může vás lékař poslat k ortopedovi.

V závislosti na závažnosti a místě vašeho svalového napětí může ortoped poraněný sval na několik týdnů znehybnit v sádře nebo vám doporučit chirurgický zákrok.

Operace natrženého svalu

Operaci natrženého svalu budete pravděpodobně potřebovat, pokud máte rozsáhlé natržení nebo úplné přetržení svalu. Váš ošetřující lékař vám sdělí, jaký typ operace bude nutný. Operace se provádí především u sportovců pro obnovení původního rozsahu pohybu a síly svalu a kvůli návratu na závodní úroveň.

V opačném případě se v místě poranění tvoří jizva, která činí sval náchylnější k opakovanému zranění. Chirurgický zákrok může být také doplněn o injekční aplikaci plazmy bohaté na krevní destičky, což urychlí regeneraci poškozené svalové tkáně. [13, 14, 15]

Zdroje: fyziosvet.cz, webmd.com, hss.edu, healthline.com, physio-pedia.com, my.clevelandclinic.org, health.harvard.edu, mayoclinic.org, fyzioklinika.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?