Nejčastější nádorová onemocnění v ČR jsou rakovina prsu a plic

15. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika drží evropské prvenství v počtu nemocných rakovinou konečníku a ledvin. Mezi nejčastější nádorová onemocnění však v Česku - stejně jako jinde v Evropě - patří rakovina kůže, prsu a plic...


PRAHA - Ozařování, kterým se

karcinogeny úspěšně léčí, se však v ČR podrobuje asi jen čtvrtina lidí s nádorem; ve vyspělých zemích je to více než polovina.

Tristní nedostatek ozařovacích přístrojů

„Počet ozářených pacientů u nás ročně klesá, protože nemáme patřičné přístroje, stav ozařovačů v ČR je opravdu tristní,“ řekla primářka Ústavu radiační onkologie Fakultní nemocnice v Praze na Bulovce Vladimíra Stáhalová.

Počet ozářených v roce 1999 se pohyboval kolem 21 tisíc; v roce 2001 klesl počet pacientů o více než tři tisíce. „Ozařování se u nás pro spoustu lidí stává nedostupným,“ uvedla Stáhalová. Každoročně přijímají na Bulovce 1500 nových pacientů. Vyléčit se podaří asi polovina.

Rakovina prsu: nejčastějí příčina úmrtí žen mezi 40-49 lety

Nejčastějším nádorovým onemocněním u žen je rakovina prsu. V ČR připadne toto onemocnění na 95 ze 100 tisíc žen. Rakovina prsu je také nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění a ve věkové skupině 40 až 49 let nejčastější příčinou smrti v ženské části populace vůbec.

Rakovina plic je zase nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů. V přepočtu je asi 100 pacientů s karcinogenem plic na 100 tisíc obyvatel.

Zaostávání v léčbě nádorů přikládají odborníci především těžké dostupnosti radioterapie. „Přístroje jsou drahé a naše většinou zastaralé,“ řekl přednosta ÚRO na Bulovce Luboš Petruželka. Na obnovu přístrojů však letos slíbilo ministerstvo zdravotnictví asi 150 milionů korun. „Obměna potřebných přístrojů by však stála mnohem více,“ konstatoval Petruželka.

V současnosti je v Česku 28 center na léčbu nádorových onemocnění. Centrum na Bulovce patří mezi nejstarší. V těchto dnech si zde připomínají 100 let od založení Spolku pro zřízení a vydržování sanatoria pro choré zhoubnými nádory, které bylo základem pro současné odborné pracoviště. Výročí si dnes na

Bulovce připomněli onkologové z celé republiky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?