NEJM: Vyšší dávky statinů výrazně snižují riziko ischemických chorob

10. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Riziko srdečních chorob by bylo možno výrazně snížit, kdyby pacientům byly předepisovány vyšší dávky statinů než nyní. Ukazují to výsledky studie, kterou otiskl časopis New England Journal of Medicine....


. Výrazné zvýšení DDD statinů u všech rizikových pacientů by však podle internetového serveru BBC znamenalo značnou finanční zátěž pro zdravotnictví.

Američtí výzkumníci na vzorku 4000 pacientů zjistili, že u osob, kterým byla podána vyšší dávka statinů existovala o 16 procent menší pravděpodobnost vážných srdečních chorob a o 28 procent menší úmrtnost než ve skupině pacientů, kteří dostávali běžné dávky těchto léků.

ZDROJ:
Call for higher heart drug doses

Pozitivní účinky byly patrné v průběhu jednoho měsíce. Ukázalo se, že hladina lipoproteidu (LDL) u pacientů, kteří užívali dvojnásobnou dávku atorvastatinu (80mg), byla v průměru o 33 mg nižší než u pacientů, kteří užívali standardní dávky tohoto léku.

Vedoucí výzkumného týmu doktor Christopher Cannon z Brigham and Women´s Hospital v Bostonu uvedl: “Stáli jsme před důležitou otázkou: pokud už máme k dispozici osvědčený způsob snižování cholesterolu, můžeme dosáhnout ještě výraznější redukce LDL? A zjistili jsme, že to lze.“

DÁLE ČTĚTE:
Další velká „statinová“ studie: ASCOT-LLA
Jak detekovat endoteliální dysfunkci?\\
Studie EuroAspire

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 10.3. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?