Někteří britští zubaři odmítají ošetřit HIV pozitivní

27. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
BBC News Online zjistila, že sedm ze třiceti zkontaktovaných zubních lékařů odmítli ošetřit pacienta s HIV. Už předchozí průzkumy přitom ukázaly, že diskriminativní chování ze strany lékařů zažilo 40% HIV pozitivních...


Řada britských zubařů odmítá ošetřovat pacienty HIV pozitivní, přestože za normálních okolností nehrozí žádné riziko přenosu nemoci.

Podle odborníků může pokarčující diskriminace vést k tomu, že tito lidé budou raději informace o svém zdravotním stavu tajit.

Studie brtiské charitativní organizace Terrence Higgins Trust zjistila, že 40 % dotázaných osob s HIV zažilo diskriminativní chování ze strany lékařů.

Tyto výsledky potvrzuje také průzkum redaktorů serveru BBC News, kteří zjistili, že sedm ze třiceti zkontaktovaných zubních lékařů odmítli ošetřit osobu s HIV.

Neskutečné zážitky brtiských pacientů

BBC uvádí případ nejmenovaného muže, kterého soukromá zubní ambulance v západním Londýně ho odmítla přijmout, právě proto, že je nakažen virem HIV.

Jak poznamenává, nemůže ani věřit, že se něco takového stalo: „Skutečně bych nikdy neřekl, že zubaři v Britránii jsou takhle neinformovaní. Když žijete jako HIV pozitivní, víte, že budete muset čelit předsudkům lidí. Ale aspoň doufáte, že vás lékaři ošetří… Když jsem se dozvěděl, že mě zubaři odmítli, zmocnil se mě divný pocit. Taková mírá ignorance, předsudků a nepochopení snad neprovází žádnou jinou nemoc tak, jako právě AIDS.“


„Plně podporujeme právo pacientů HIV pozitivních na to, aby se jim dostalo ošetření zubního lékaře,“

„British Dental Association“

Dalším pacientem, který má se zubaři podobné zkušenosti, je Richard Jackson s Bristolu. Jeho zubní lékař mu sdělil, že ho ošetří pouze tehdy, jestliže bude o jeho zdravotním stavu informován personál ambulance. Jackson to odmítl s tím, že by tak došlo k porušení lékařského tajemství. Lékař mu řekl, že v tom případě ho může přijmout pouze v akutních případech.

Když se později obrátil na zubní pohotovost, bylo mu řečeno, že lékaři nemohou najít jeho záznamy. Lékař ho sice nakonec přijal, ale zároveň mu sdělil, že o další lékařské péči se bude muset poradit se svým nadřízeným. Poté se však už neozval.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 27.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?