Někteří géniové minulosti spojováni s autismem

9. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Význačné historické postavy jako Sokrates, Charles Darwin či Andy Warhol mohly podle odborníků trpět jednou z forem autismu. Jejich chování neslo známky Aspergerova syndromu, napsal profesor Michael Fitzgerald z dublinské Trinity College...


LONDÝN - O jeho závěrech informuje internetový server BBC News.

Tento stav, který poprvé popsal vídeňský lékař Hans Asperger v roce 1944, je poruchou způsobující nedostatky v sociálních a komunikačních schopnostech a vtíravé představy. Neovlivňuje však učení nebo intelekt a mnozí lidé trpící syndromem mívají neobyčejný talent a schopnosti.

Počet lidí, kterým byl diagnostikován syndrom, podle Fitzgeralda výrazně stoupl poté, co si lékaři začali této poruchy více všímat. On sám došel ke svým závěrům, když porovnal chování svých pacientů se životopisy slavných osobností.

Taktéž spisovatel Lewis Carroll či básník William Butler Yeats vykazovali podle něj známky autistických poruch.

Například Yeats měl potíže se čtením a psaním a ve škole si vedl velmi špatně. Učitelé říkali jeho rodičům, že z něj nikdy nic pořádného nebude. „To je typické pro lidi s touto poruchou. Nedokáží se přizpůsobit, jsou zvláštní a excentričtí a špatně vycházejí s ostatními. Většina z nich je ve škole terčem posměšků, tak jako byl i Yeats,“ vysvětlil Fitzgerald.

Stejně tak neobvyklé chování Andyho Warhola, jeho zvláštní vztahy a výrazné umění prý silně naznačují, že mohl trpět tímto stavem.

Nicméně úspěchy, kterých tyto slavné osobnosti dosáhly, mohou podle Fitzgeralda znamenat naději pro všechny lidi, jejichž život poznamenal Aspergerův syndrom. „Dokazuje to, že bychom měli přijmout excentriky a být vůči nim tolerantní,“ dodal. Výsledky svého výzkumu publikoval v knize s názvem Existuje souvislost mezi autismem a výjimečnými schopnostmi?

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?