Někteří lékaři nestíhají registrovat změny v úhradách léčiv

19. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Hlavní příčinou, proč první volbou není vždy lék bez doplatku, je to, že na trh přicházejí stále nové preparáty a úhrada pojišťoven se mění každý půlrok," popisuje situaci...


Plzeň - Zejména starší lidé nejsou spokojeni s cenami léků, na které musejí ve většině případů připlácet. Cenu některých preparátů považují za neúměrně vysokou.

Z evidence Všeobecné zdravotní pojišťovny nevyplývá, že by lékaři předepisovali pacientům nejdražší zahraniční léky, ale bohužel je evidentní, že ani nehledají variantu, která je pro dotyčného nejlevnější. Lidé tedy mnohdy doplácejí na léky zcela zbytečně.

„Mám problémy s cévami a doktor mi vytrvale píše cilkanol, na který doplácím dvacet korun. Kamarádovi však jeho obvodní lékař předepisuje na stejné problémy ascorutin, který je bez doplatku,“ potvrzuje Václav Hornát z Plzně.

Podle vyjádření některých lékárníků doktoři skutečně v řadě případů pacientům předepisují medikamenty, na které se musí doplácet, zatímco ty zcela bezplatné jsou až na posledních místech žebříčku.

„Hlavní příčinou, proč první volbou není vždy lék bez doplatku, je to, že na trh přicházejí stále nové preparáty a úhrada pojišťoven se mění každý půlrok,“ popisuje situaci pracovník plzeňské lékárny, který si nepřál být jmenován.

„Lék bez doplatku tak prostě ještě nestihne proniknout mezi ty, které lékař předepisuje. Někteří doktoři si změny nestačí hlídat, a proto předepisují stále stejné léky,“ dodává.

Lékárníci tvrdí, že šedesát procent léků nepředstavuje pro pacienta žádnou finanční zátěž. Čtyřiašedesát nejčastěji předepisovaných léků ze sta pochází od českých či slovenských výrobců a ty jsou obvykle levnější.

OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 19.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?