Nemocí z klíšťat prudce přibývá

6. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocí, které způsobují klíšťata - zánětů mozku a boreliózy - prudce přibývá. Letos jich může být až o třetinu víc než loni. Dokazují to čísla ze Státního zdravotního ústavu. Za sedm měsíců v Česku onemocnělo...


klíšťovou encefalitidou 150 lidí, o 40 víc než ve stejném období loňského roku. Boreliózu dostalo 1400 lidí, tedy o 200 víc. Nikdo zatím nezemřel. Loni této nemoci podlehli tři lidé. „Počty nemocných skutečně mohou být o třetinu, ba možná až o polovinu vyšší než v minulých letech,“ řekl Právu pražský hlavní hygienik Vladimír Polanecký. Jak informoval, sezóna klíšťat je až do listopadu. Klíšťovým zánětem mozku je infikováno jedno až tři procenta klíšťat a přibývá jich. „Krajina se méně obdělává než dříve, přemnožují se hlodavci, kteří jsou hostiteli klíšťat,“ vysvětlil hygienik. Podle některých údajů může být nakaženo dokonce až patnáct procent klíšťat, což je nejen pro houbaře, ale i pro veškerý pobyt v přírodě jistě nepříjemný fakt. Trvale se nejvíce klíšťat vyskytuje v Jihočeském kraji, v Posázaví, kolem Berounky, na Křivoklátsku, Opavsku, na severu Čech, v Polabí a na Vysočině. „Žádné kousnutí klíštěte nelze podcenit,“ připomíná Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu. Podle něj už několik let trvale stoupá počet nemocných jak klíšťovou encefalitidou, tak lymeskou boreliózou.

Hlavní hygienik republiky Michael Vít doporučuje, aby se občané informovali na okresních hygienických stanicích, kde klíšťata nejvíce hrozí.

Málo lidí se nechá očkovat

Přes stoupající nemocnost je počet těch, kteří se dají očkovat proti klíšťové encefalitidě, trvale nízký - kolem třiceti tisíc za rok. Polanecký soudí, že v srpnu už nemá cenu se proti klíšťové encefalitidě dát očkovat, protože tělo si nevybuduje dostatek protilátek. Nejvýhodnější očkování je z kraje roku. Pokud je z nějakého důvodu nezbytně nutné očkování urychlit, je možné i nyní použít tzv. zrychlené očkovací schéma, kdy tři injekce zájemce obdrží do 21 dnů od první dávky a za další tři týdny by již měl být proti nemoci imunní. Přeočkování by pak mělo následovat po třech letech. Zdravotní pojišťovny na očkování částečně přispívají, jinak si zájemce injekce hradí sám. Jedna stojí zhruba 400 Kč. Proti borelióze zatím očkování není.

Jak se nemoci projevují

Klíšťový zánět mozku je provázen závažným klinickým průběhem. Inkubační doba trvá 7 až 14 dní. V první fázi onemocnění se objevují horečky, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost, bolesti v kloubech (4 až 15 dní). Druhá fáze nastává po osmi až patnáctidenním klidovém období, kdy se nemocný cítí lépe. Poté se opět objeví horečky a v různé intenzitě příznaky postižení centrálního nervového systému: bolest hlavy, zvracení, tuhost svalstva šíje, poruchy paměti, dezorientace, poruchy spánku, závratě, svalový třes, obrny nervů. U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny a dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti. Těžší průběh onemocnění bývá u starších lidí. Lymeská borelióza má časné a pozdní stadium onemocnění. Typickým příznakem časného stadia je pomalu se šířící červená skvrna, zvaná erythema migrans, objevující se v místě, kde se klíště přisálo. Postupně se zvětšuje, uprostřed bledne, až vznikne jakýsi prstenec. Může se vytvořit během několika dní po přisátí klíštěte, ale i za několik týdnů. Dalšími příznaky může být horečka, třesavka, bolesti ve svalech, únava. Tedy příznaky připomínající onemocnění chřipkou. Pozdní stadium se projevuje postižením kloubů, kůže a nervového systému.

Václav Pergl, Právo, 6.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?