Nemocní čekají na daň z tabáku

28. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští pacienti s onkologickými onemocněními se museli několik dní obejít bez léků. Lékaři je posílali domů, protože chyběla cytostatika. Letos měla nastat změna a finanční zdroje...


Bratislava - Slovenští pacienti s onkologickými onemocněními se museli několik dní obejít bez léků. Lékaři je posílali domů, protože chyběla cytostatika.

Ministr zdravotnictví Roman Kováč přiznal, že situace se zásobením klinik těmito léky je mimořádně vážná a že jejich dodavatelé jsou ze zákona povinni zabezpečit je nejpozději do 24 hodin. Jinak by se vystavovali sankcím, které mohou vést až k odebrání licence i na devadesát dní.

Zákon však nepočítal s neustálým protahováním lhůty splatnosti odebraných léků. „Jsme zodpovědni za dodržování zákonů, kromě jiných účetních i daňových, a měli bychom splácet úvěry našim věřitelům,“ řekl Sína Niku, generální ředitel největší slovenské distribuční firmy Fides.

Léčba jednoho onkologického pacienta stojí 200 až 600 tisíc slovenských korun. Dosud fungoval systém přímých plateb na pokrytí zvýšených výdajů kardiovaskulárních a onkologických klinik. V roce 2000 šlo na onkologii 270 miliónů slovenských korun.

Letos měla nastat změna a finanční zdroje měly pocházet ze zvýšené spotřební daně na tabák a tabákové výrobky. Mělo jít o 800 až 900 tisíc slovenských korun. Roman Kováč se o tom dohodl s bývalou ministryní financí Brigitou Schmögnerovou. Ta však nedávno odstoupila a současný šéf resortu František Hajnovič toto řešení odmítl s tím, že resort zdravotnictví zatím nic nedostane, snad prý až koncem roku, pokud něco zbude. V tuto chvíli ani prodejci cigaret nejsou schopni odhadnout vliv zdražení, protože kuřáci se předzásobili.

Ministr Kováč nepřipouští, že by zdravotnictví peníze na kardiovaskulární a onkologický program nedostalo. Pokud vláda jeho plán nepodpoří, chce po 15. březnu v parlamentu navrhnout úpravu spotřební daně z tabáku a tabákových výrobků.

„Do té doby musíme získat potřebné prostředky u zdravotních pojišťoven prostřednictvím jejich rezervních a účelových fondů,“ uzavřel ministr Kováč.

Blanka Sáková, Hospodářské noviny, 28.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?