Nemocnice Plzeň má jako první v ČR novou metodu operace prostaty

16. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňská fakultní nemocnice jako první v ČR představila novou metodu operace zvětšené prostaty. Laserovým paprskem se při ní zvětšená tkáň prostaty doslova odpaří. Na rozdíl od klasických operací skalpelem či laparoskopií je nová metoda šetrnější, rychlejší, pacient při ní nekrvácí...


Plzeň - a je schopen se vrátit do práce už po dvou až třech dnech. Dříve to trvalo dva až tři týdny, v případě velké operace i měsíce, řekl dnes novinářům operatér Jiří Klečka. Nemocnice zatím od pondělí provedla šest takových operací.

Tato nová metoda je ale pro české pacienty dostupná jen omezeně. Přístroj, který je k ní potřeba, stojí kolem tří milionů korun a nemocnice ho má zatím jen zapůjčený. Navíc na každého operovaného pacienta je třeba nové vlákno v hodnotě 20.000 korun. „I když vstupní náklady jsou poměrně vysoké, v globálním měřítku, když se započte i délka rekonvalescence a časnější návrat pacienta do práce, je tato metoda až o 40 procent levnější než klasické metody,“ řekl Klečka.

Protože operaci zatím v Česku nikdo neprovedl, není v sazebníku pojišťovny, a není tedy hrazená. Podle přednosty urologické kliniky Milana Hory ani zároveň neexistuje legální možnost, jak by si například na pořízení nového vlákna do přístroje mohl pacient finančně přispět. „Našim přáním je mít nejenom vlastní přístroj, ale také legislativní možnost tuto metodu provádět. Budeme se snažit, aby tento výkon byl v sazebníku, aby se pro něj našly finance,“ řekl Klečka.

Operace prostaty je podle něj nejčastější operací u mužů nad 50 let a druhou nejčastější operací vůbec. Lékařský výkon související s prostatou prodělá za život asi třetina mužů. Urologická klinika plzeňské fakultní nemocnice ročně provede kolem 110 operací prostaty.

Kromě toho, že takzvaná fotoselektivní evaporizace je k pacientům šetrnější než jiné metody, umožňuje také odstranění větších tkání. Při běžných laparoskopických operacích prostaty jsou lékaři schopni odebrat tkáň jen do 60 gramů, větší tkáně se už musejí odstraňovat velkou operací. Nová laserová metoda ale dokáže odstranit prostatu až o hmotnosti 250 gramů, uvedl Klečka. Při klasickém chirurgickém zákroku se tkáň prostaty odstraňuje mechanicky či elektrickým proudem.

„Dva roky jsem chodil s cévkou, nikdo si neumí představit, jaký to byl život. Teď se cítím jako v novém světě,“ netajil se nadšením třiaosmdesátiletý Oldřich Dienstbier z Rokycan, který jako první novou metodu v rámci předvádění operace prodělal. Operace se provádí většinou ve spinální anestézii, trvá kolem hodiny a polovina pacientů opouští sál už bez močové cévky, zbývajícím je cévka odstraněna maximálně do 18 až 24 hodin. S použitím jiné operativní metody to trvá i několik dní.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?