Nemocnice Stod má nový tomograf, ušetří za převoz pacientů

16. 10. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Rychlejší a přesnější vyšetření pacientů, jejich větší pohodlí a až třímilionové úspory ročně přinese Stodské nemocnici nový počítačový tomograf (CT), který dnes oficiálně začal fungovat. Nemocnice o přístroj pro vyšetření pacientů s vnitřním onemocněním či po úrazu usilovala roky, letos ho koupila díky příspěvku zřizovatele, Plzeňského kraje, řekl ČTK ředitel nemocnice Alan Sutnar.


CT koupil kraj i pro nemocnici v Rokycanech. Každý z přístrojů stojí včetně devítiletého servisu a DPH 19,4 milionu korun,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

Počítačový tomograf lékařům umožňuje prohlédnout vnitřní orgány detailně a přehledně, což na klasickém rentgenu nelze. Zpřesní a zrychlí se diagnostika, a tedy i léčba. CT je ve zkušebním provozu a lékaři ho používají jen pro hospitalizované pacienty. U ambulantních se čeká na smlouvy se zdravotními pojišťovnami, řekl Sutnar. Nemocnice hodlá ročně udělat na tomografu přes tisíc vyšetření, z 60 procent ho vytíží interna.

Až dosud museli být pacienti na toto vyšetření převáženi do jiných zařízení. „Pokud nejde o akutní stav, je někdy čekací doba na tomografické vyšetření v jiné nemocnici i tři týdny. To pacientovi neprospívá, podobně jako samotný převoz,“ uvedl primář interního oddělení Roman Tytl. Při převozu na CT vyšetření jeli nejen pacienti, se sanitkou musel jezdit i řidič a ošetřovatel. To odpadne a ročně se tak uspoří dva až tři miliony.

Nemocnice také dokončila z krajských peněz a z dotace státu zateplení za 24 milionů korun. Loni radiodiagnostické oddělení pořídilo nový skiagraf s přímou digitalizací, letos na jaře skončila rekonstrukce operačního traktu chirurgických a gynekologických operačních a porodních sálů a vzduchotechniky.

Nyní se dokončuje nástavba čtvrtého poschodí nad lůžkovým traktem. Přesune se tam ředitelství, aby se v suterénu zvětšil prostor pro oddělení následné péče a vznik multioborové jednotky intenzivní péče. Celkové investice v nemocnici překročí za poslední dva roky 80 milionů korun. „Do roku 2012 nebyla jistá budoucnost nemocnice. Od zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví přicházely signály, že zanikne, proto se v ní příliš neinvestovalo,“ dodala Stárková. Po zániku akutní nemocnice v Plané a problémech mariánskolázeňské nemocnice je zařízení ve Stodu nejdostupnější pro Tachovsko, kde nemocnice není.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?