Nemocnice v Litoměřicích zkvalitnila péči o kardiaky

24. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecko bylo dosud spolu s Karlovarskem jediným krajem v ČR, kde neexistovalo moderní kardioinvazivní pracoviště. Přitom právě Ústecko má nejvyšší standardizovanou úmrtnost v rámci republiky...


Zkušební provoz moderního kardioinvazivního pracoviště, které je prvním svého druhu v Ústeckém kraji, zahájila minulý týden Městská nemocnice v Litoměřicích.

„Ústecký kraj je totiž vedle Karlovarského jediným v České republice, který tímto pracovištěm nedisponoval. A přitom jsme kraj s nejvyšší standardizovanou úmrtností v rámci republiky, nejkratší střední délkou života při narození, a hlavně kraj s nejvyšším podílem nemocí oběhové soustavy v rámci ČR,“ řekl Právu ředitel Městské nemocnice v Litoměřicích MUDr. Miroslav Jiránek.

Vybudováním tohoto pracoviště se podle Jiránka snažili odstranit diskriminaci obyvatelů Ústeckého kraje vůči ostatním.

Co všechno nové přístroje umí

Pracoviště je vybaveno digitálním multifunkčním angiografickým přístrojem firmy Siemens, jenž byl zakoupen z vlastních zdrojů nemocnice za 25 miliónů Kč.

„Úkolem tohoto pracoviště je diagnostikování neprůchodnosti věnčitých tepen. V případě jejich zúžení vzniká ischemická srdeční choroba, v případě úplného uzavření pak infarkt. U nás jsme nyní schopni tepny opět rozšířit zavedením kovové pružinky, která udrží tepnu roztaženou,“ uvedl náměstek ředitele pro zdravotní péči MUDr. Leoš Vysoudil.

V první etapě bude pracoviště provádět pouze plánované výkony, a až se tým lékařů tvořených z předních pražských klinik „sehraje“, zavedou v litoměřické nemocnici nepřetržitý provoz s přijímáním akutních pacientů.


Předpokládá se, že se ročně ošetří 2500 pacientů, což je přibližně osm denně. Vyšetření trvá v průměru jednu hodinu.

„Důležité pro občany je, že zákrok hradit nemusí a kovové pružinky budeme pacientům poskytovat bez rozdílu věku. Vyšetření budeme zatím plně hradit ze svého, ale doufáme, že se časem dohodneme se zdravotními pojišťovnami, se kterými nyní jednáme,“ dodal Vysoudil.

Vzhledem k počtu obyvatel by měl mít Ústecký kraj dvě až tři takováto pracoviště. V ústecké Masarykově nemocnici je toto pracoviště již schváleno a čeká se na jeho otevření po přestěhování do nového areálu na Bukově. Třetí kardioinvazivní pracoviště by mohlo být v Mostě nebo Chomutově.

Monika Doulíková, Právo, 24.04.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?