Nemocnice Zlínského kraje měly na konci září zisk 62,3 mil.Kč

19. 11. 2019 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem hospodařily na konci září se ziskem 62,3 milionu korun. Hospodařením nemocnic se na svém zasedání zabývali krajští zastupitelé. Čistý obrat nemocnic činil 4,279 miliardy korun.


Kladné hospodaření vykázaly k 30. září Uherskohradišťská, Vsetínská a Kroměřížská nemocnice, Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně byla stejně jako v minulých měsících ve ztrátě, na konci září činila téměř 8,3 milionu korun.

"Tento hospodářský výsledek je způsoben zvýšenými osobními náklady, nárůstem spotřeby takzvaných centrových léčiv, které ještě zdravotní pojišťovny neuhradily, i zvýšenými náklady na revize a opravy zdravotnické techniky dle zpřísněné legislativy. Ztrátu KNTB se oproti předchozímu měsíci podařilo snížit o dva miliony korun, a proto věříme, že do konce roku zde dosáhneme vyrovnaného výsledku hospodaření," uvedl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Kroměřížská nemocnice hospodařila za devět měsíců letošního roku se ziskem 11,4 milionu korun, Uherskohradišťská nemocnice 32,6 milionu korun a Vsetínská nemocnice 26,6 milionu korun.

Lono krajské nemocnice hospodařily se ziskem přes 140 milionů korun, přičemž kladný výsledek měly všechny čtyři, o rok dříve činil zisk nemocnic 133,7 milionu korun.

Zastupitelé se zabývali také koncepcí zdravotnictví. "Posuzujeme a rozebíráme generely jednotlivých nemocnic, které aktualizujeme, aby mohly být zapracovány do koncepce a hlavně abychom podle nich mohli do nemocnic dávat peníze přes investice, které tam chceme dělat," řekl novinářům Čunek. Investice v Uherskohradišťské nemocnici by měly skončit v roce 2023, ve Vsetínské a Kroměřížské nemocnice se ještě plánují.

Například v Kroměříži by se měl generel změnit tak, aby na místo dvou vzdálených objektů vzniklo dostavbou křídla jedno místo, do kterého se péče soustředí. V případě zlínské nemocnice zatím hejtman neuspěl s navrhovanou novou nemocnicí, která měla vzniknout ve Zlíně-Malenovicích. Zastupitelé již dříve schválili to, že chtějí studii, která ukáže, zda by se dal rekonstruovat a dostavět nynější areál KNTB. Podle Čunka se nyní zpřesňuje zadání výběrového řízení na studii. Krajská koncepce zdravotnictví by se měla schvalovat příští rok.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?