Nemocných salmonelózou přibývá

25. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Teplejší počasí může kromě příjemných zážitků přinést také salmonelózu. Na Kladensku evidovali v dubnu na šest desítek nemocných. Zdrojem nákazy je především drůbeží maso, vejce, lahůdkářské a cukrářské výrobky...


Kladno - Zmrzlina, majonéza a uzeniny bývají vhodným prostředím pro množení bakterie Salmonella enteritidis. U lidí se projevuje křečovitou bolestí břicha, zvracením a průjmem. Léčení se neobejde bez neschopenky. V Česku onemocní salmonelózou každoročně 50 tisíc lidí. V kladenském okrese s přibližně 150 tisíci obyvateli se loni salmonelou nakazilo 782 lidí. „Letos v lednu jich bylo pět, v únoru osm, v březnu už 40 a v dubnu dokonce 57 nemocných,“ řekla mluvčí Okresní hygienické stanice v Kladně Blanka Vševídová Zdravotníci zjistí původce onemocnění z výtěru, který v Kladně vyšetří pracovníci mikrobiologické laboratoře okresní hygienické stanice. Když hygienici určí, který kmen bakterie salmonely způsobil nemoc, zajímá je, z jakých potravin pochází. Mnohdy se původce najde v obloženém chlebíčku, v salátu s majonézou, v knedlících či v cukrářských výrobcích, například ve zmrzlině. „Mezi potraviny, z nichž zejména v létě hrozí nákaza salmonelou, patří drůbeží maso, vejce, měkké uzeniny, podomácku vyrobená majonéza, lahůdkářské a cukrářské výrobky s tepelně nedostatečně upravenými polevami. A rovněž jídla s vejci přidanými v závěru přípravy. Ani vaječný koňak není bezpečný a bakterie salmonely v něm může bezpečně přežívat,“ vypočítala možné zdroje nákazy Blanka Vševídová. Uvedla, že bezpečně mikrob zničí tepelná úprava pokrmů při nejméně 70 stupních Celsia po dobu 15 až 20 minut. Dobrou prevencí je sledování doby trvanlivosti při nákupu potravin a dodržování podmínek skladování. Má-li mražené kuře kolem sebe mnoho ledu, bylo pravděpodobně už rozmrazené. „Málokdo ví, že se v provozovnách společného stravování nesmí utěrka používat k utírání nádobí. Posloužit může jen k doleštění suchých sklenic. Nevhodné jsou i mycí houby, v nichž se zejména v létě nejrůznějším bakteriím dobře daří. Zrádné může být i obyčejné kuchyňské prkénko. Vhodnější jsou umělohmotné nenasákavé desky, které jsou dobře omyvatelné a nic se v nich nedrží. Je proto na místě zvýšená obezřetnost v domácí kuchyni i při výběru jídla v bufetech či restauracích,“ dodala Vševídová.

Zdeněk Kulhánek, ZN Zemské noviny, 25.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?