Salmonelóza: projevy příznaků a léčba nemoci

Salmonelóza - projevy, příznaky a jejich léčba

Salmonelóza je nákaza vyvolaná pestrou paletou netyfusových salmonel, přenosných ze zvířat na lidi, pro kterou jsou v typických případech charakteristická prudká průjmovitá onemocnění, zpravidla spojená s horečnou a celkovou schváceností (Balint a kol., 2000).

V současné době patří k nejběžnějším průjmovým onemocněním dětí a dospělých u nás salmonelózy. Zdrojem nákazy jsou zvířata a ptáci či jejich produkty – maso a vejce. Průběh může být bez příznaků, ale také velmi těžký. Zvláště vnímaví jsou novorozenci a kojenci. Doba od nakažení k vypuknutí prvních příznaků je 8–48 hodin, většinou 10–12 hodin.

K nákaze u lidí dochází alimentární cestou kontaminovanými potravinami, které nebyly před konzumací dostatečně tepelně zpracované, např. měkké salámy, sekaná, tlačenka apod., anebo při jejich přípravě (majonézy, zmrzliny, pomazánky atd.) nebyly dodrženy technologické postupy inaktivující patogeny. Přímý přenos z člověka na člověka je nepravděpodobný, proto jsou z pracovního procesu po dobu vylučování salmonel vyloučeny pouze ti, kteří připravují potravinářské výrobky. Není námitek, aby navštěvovaly školu děti, které jsou bez příznaků a vylučují salmonely.

Příznaky a průběh nemoci

Začátek bývá náhlý, provázený horečkou, zvracením, kolikovitými bolestmi a průjmy. Stolice je řídká, vodnatá až stříkavá, zpočátku má barvu normální, posléze zelenou, může se vyskytovat i příměs hlenu a krve. Pacient bývá především první den výrazně schvácený, slabý, děti mohou být somnolentní a meningeální. Horečka za 24–48 hodin klesá, pacient zvrací méně často, průjmovité stolice přetrvávají i několik dní, vzácně déle než dva týdny. Těžké průjmy obvykle rychle vedou k acidóze a dehydrataci. Více o průjmu naleznete zde.

Komplikace spojené s nemocí

Poruchy vnitřního prostředí vyvolané zvracením a průjmy mohou především u malých dětí vyvolat křeče. Při mimořádně těžkém průběhu salmonely dochází následkem silných průjmů a úporného zvracení k extrémní dehydrataci spojené s hypoglykemií, tachykardií, tachypnoe, šokem a slabě hmatatelným pulzem. Rozvíjí se šoková ledvina s oligurií až anurií. Stav vyžaduje urgentní intravenózní rehydrataci, případně i dialýzu. Pokud se prokrvení ledvin včas neobnoví, dochází k ireverzibilnímu poškození a nemocný umírá na selhání ledvin (Šašinka, 1998).

Diagnostika

Diagnostika salmonelových onemocnění je stanovována na základě anamnézy, typických klinických příznaků a laboratorních vyšetření. Specifická mikrobiologická (etiologická) diagnostika je založena na přímém kultivačním důkazu salmonely na selektivních diagnostických půdách. Při diagnostice salmonelové infekce je důležitý odběr stolice. Stolice se nejčastěji získává pomocí tampónu, který se šroubovitým pohybem zavádí do rekta a po vyjmutí je nutné jej okamžitě vložit do zkumavky s kultivační půdou (Havlík a kol., 2002).

Léčba

Léčba salmonelových onemocnění závisí od klinické formy onemocnění a od imunitního stavu pacienta. Terapie je symptomatická (Šašinka, 1998). Nejdůležitější je náhrada tekutin a minerálů.

Léčba sestává z:

* rehydratace (perorální a parenterální), * diety, * střevních dezinficiencií a adsorbencií (např. EndiaronSmecta), * ATB (penicilinové, cotrimoxazol, chinolony).

Rehydratace

Při všech akutních průjmovitých onemocněních je rozhodující včasná rehydratace s úpravou vnitřního prostředí. Při rehydrataci je nutné přihlédnout k základní denní potřebě tekutin – u kojenců 150ml/kg/den, k objemu stolic, zvratků a teplotě. U dehydratovaných kojenců podáváme 150–400 ml/kg/den.

Dieta

V dietě je důležité vyloučení všech mastných a dráždivých jídel, mléka, masa včetně dietní šunky, čokolády, listové zeleniny a čerstvého ovoce kromě banánů a nastrouhaných jablek.

Strava by měla být bezezbytková, vhodná je bramborová a rýžová kaše, polévka z kořenové zeleniny zahuštěná rýží, suché pečivo anebo suchary. Při zlepšování stavu se postupně přidávají těstoviny, libové maso a ovoce. Stále platí zákaz pečených, smažených a mastných jídel. V kojeneckém věku je třeba zásady diety pozměnit. Kojené dítě matka neodstavuje, ale musí dodržovat zvýšenou osobní hygienu svou i dítěte. Mezi dávky kojení je možné zařadit rýžový nebo mrkvový vývar.

U nekojeného dítěte je dieta zahájena rýžovým anebo mrkvovým vývarem, mírně slazeným slabým ruským čajem (ne bylinkovým) a vhodné je podávání iontových WHO roztoků, které obsahují sodík, draslík, bikarbonáty a glukózu. Později je možné do rýžového anebo mrkvového vývaru použít méně koncentrované sušené mléko se sníženým obsahem tuku. Vhodným doplňkem jsou banány a nastrouhaná jablka. Dieta se přizpůsobuje stavu dítěte a charakteru stolice. Při velmi rychlém přechodu na normální stravu se poměrně často průjmy vracejí.

Léky

Z léků podáváme Endiaron po dobu trvání průjmů – 1. den 3krát denně 1–2 tabletky u dospělých, u dětí suspenze podle věku 3krát denně, eventuálně absorbenty, jako je Smecta, živočišné uhlí. Nevhodné jsou léky zpomalující střevní peristaltiku, např. Reasec, protože umožňují větší vstřebávání toxických produktů bakterií (Havlík a kol., 2002).

Prevence vzniku salmonelózy

Z důvodu zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin při přípravě stravy vypracovala Světová zdravotnická organizace deset zlatých pravidel pro prevenci salmonelózy:

  1. Nekonzumovat neznámé rizikové potraviny. 2. Dodržovat bezpečný čas přípravy potravin (vejce – alespoň 12 minut při teplotě 100° C, omelety opéct po obou stranách, nepoužívat do krémů a zmrzlin tepelně nezpracované bílky a žloutky). 3. Úplně anebo částečně rozmražené potraviny znovu nezmrazovat. 4. Při přípravě majonézových jídel používat pouze kupovanou majonézu, která je před salmonelózou chráněná procesem pasterizace. 5. Jídlo konzumovat bezprostředně po uvaření, jinak uchovávat při teplotě nad 60° C nebo v ledničce pod 10° C. 6. Při přípravě pokrmu dbát na důslednou hygienu rukou, zejména při přípravě kojenecké stravy. 7. Zabránit styku mezi syrovými a vařenými poživatinami. Podložky na porcování drůbeže nepoužívat na krájení salámů, zeleniny, ovoce. 8. Udržovat veškeré kuchyňské vybavení v naprosté čistotě. 9. Chránit potraviny před hmyzem a hlodavci. 10. Používat pouze pitnou vodu.
Salmonelóza: projevy příznaků a léčba nemoci
5 (100%) 1 vote

Napsat komentář

Your email address will not be published.

top