Bezezbytková dieta nespočívá v omezení plýtvání jídla, jak by se mnozí z vás mohli mylně domnívat. Tímto termínem se totiž rozumí způsob stravování, jehož cílem je minimalizovat nestrávenou část potravin, především vlákninu, ze zdravotních důvodů spojených s onemocněním střev. Zajímá vás, jaké potraviny při této dietě můžete konzumovat a na které byste raději neměli ani pomyslet?
Bezezbytková dieta při onemocnění střev
Bezezbytková dieta spočívá v úpravě stravy tak, aby nebyla zatěžována střeva a bylo omezeno množství stolice. Zbytkem se tedy v tomto případě míní nestrávená potrava, která se tvoří ve stolici, nikoli zbytky nedojedeného jídla.
Nejedná se tedy o klasickou redukční dietu, ale o způsob stravování, ke kterému přistupují pacienti například při zánětlivých onemocněních střeva nebo stomii (vývodu střeva). Tuto dietu vám může lékař doporučit při nebo po léčbě střevního zánětu a také po prodělané operaci jako podporu k zotavení. [1, 2, 3]
Pro koho je bezezbytková dieta vhodná?
Bezezbytkovou dietu lékaři zpravidla doporučují lidem, kteří trpí problémy s tlustým střevem, jež mohou a nemusí souviset s jinými zdravotními stavy. Bezezbytková dieta je vhodná typicky při následujících problémech:
- zánětlivá onemocnění střev, jako je divertikulitida, Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida,
- zanícené střevo v důsledku chemoterapie nebo ozařování,
- rakovina tlustého střeva,
- před operací nebo po operaci střeva,
- před kolonoskopií,
- při zánětu nebo zúžení střeva. [4, 5]
Bezezbytková dieta: jídelníček a jeho zásady
Strava při bezezbytkové dietě by měla být především nedráždivá, netučná, nenadýmavá, ale zároveň musí být kaloricky a nutričně hodnotná. Z jídelníčku je v první řadě nutné vyloučit tzv. hrubou vlákninu, jako jsou výrobky z celozrnné mouky, luštěniny, nadýmavé druhy zeleniny, slupky z ovoce a zeleniny a další nestravitelné vazivo, jako je celulóza, kůže z masa, nezralé ovoce, ovoce obsahující drobné pecky a podobně.
Dále je potřeba ze stravy vyřadit dráždivé druhy koření, smažené pokrmy, přepálené tuky a celkově omezit tuky. Mléčné výrobky by neměly mít více než 40 % tuku, maso by mělo být libové a rostlinné oleje nebo máslo (maximálně 10 gramů na porci) je nutné přidávat až do hotového jídla, aby nedocházelo k přepalování.
Nevhodné pokrmy při bezezbytkové dietě
Jídla, kterým byste se při bezezbytkové dietě měli zcela vyhýbat, jsou následující:
- celozrnné výrobky, a to včetně chleba, cereálií, sušenek, těstovin, rýže a kaše,
- semena a ořechy,
- většina syrové zeleniny,
- syrové nebo sušené ovoce,
- některá vařená zelenina, kam patří hrášek, brokolice, zimní dýně, růžičková kapusta, zelí, kukuřice, cibule, květák, brambory se slupkou a fazole,
- tvrdá masa s chrupavkou a uzeniny či uzená masa,
- tučná masa,
- tofu,
- mléčné výrobky s obsahem tuku nad 40 %,
- křupavé arašídové máslo, džem, marmeláda a zavařeniny,
- okurky, olivy, křen a jiné pochutiny,
- popcorn,
- ovocné šťávy s dužinou nebo semeny, šťáva ze švestek a hrušek.
Bezezbytková dieta a sladkosti
Pokud je zánět tlustého střeva rovněž spojen s kvašením, je nutné ze stravy vyřadit také cukr. Za normálních okolností je ovšem při bezezbytkové dietě sladké pečivo, jako je například bábovka a koláč, nebo zmrzlinu možné konzumovat v malém množství. [6, 7, 8]
Vyzkoušeli jste bezezbytkovou dietu?
Vhodné pokrmy při bezezbytkové dietě
Při bezezbytkové dietě můžete jíst většinu ovoce a zeleniny, ale musíte si dávat pozor, aby byly vždy zralé a abyste vždy odstranili slupku a semínka. Stejně tak byste měli výhradně sáhnout po pečivu, těstovinách nebo rýži, které jsou rafinované a neobsahují celá zrna. Mezi vhodné potraviny při bezezbytkové dietě patří zejména tyto:
- bílé pečivo bez ořechů a semínek,
- bílá rýže,
- rafinované cereálie a těstoviny,
- zelenina bez slupky nebo semínek, která je dobře uvařená,
- čerstvé zralé ovoce včetně banánů, melounu, meruněk, medovice, papáji, broskví, švestek a melounu (beze slupek),
- konzervované ovoce bez semen nebo slupky jako jablečné pyré nebo hrušky,
- vejce,
- ryby,
- drůbež,
- libové, jemné, mleté nebo dobře uvařené či propečené maso,
- mléčné výrobky jako mléko, jogurt a máslo,
- tuky, jako jsou rostlinné oleje, margarín, jogurtové dresinky,
- nápoje bez kofeinu,
- čiré ovocné šťávy bez slupky nebo semen,
- sceděné zeleninové šťávy.
Živočišné produkty, jako je maso, vejce, mléko a podobně, neobsahují vlákninu, proto zpravidla nepředstavují problém. Problematický však v tomto případě může být tuk. Mléčné výrobky a vejce byste proto měli konzumovat pouze v omezeném množství a maso volit vždy libové a měkké. Obvykle je také nutné pít hodně tekutin, abyste předešli případné zácpě. [9, 10]
Bezezbytková dieta: recepty
Ve chvíli, kdy se budete řídit výše uvedenými pokyny, můžete jednotlivé suroviny libovolně kombinovat, neurčí-li lékař jinak. V rámci bezezbytkové diety se můžete inspirovat níže uvedenými pokrmy. Nezapomeňte během dne také přijímat dostatek tekutin, ideálně čisté vody.
Veškerá jídla se snažte připravit tak, aby byla jemná a snadno stravitelná. Mezi preferované způsoby přípravy jídla patří zejména vaření, dušení, pasírování, pečení či restování. Vyhnout byste se měli zejména smažení a také grilování.
Snídaně
- Káva bez kofeinu s mlékem i cukrem,
- ovocný džus bez dužiny,
- čaj,
- míchaná vejce,
- francouzské toasty,
- palačinky,
- bílé pečivo s máslem a plátkem sýra nebo medem.
Oběd
- Pečená kuřecí prsa s dušenou mrkví a vařenými brambory (beze slupky),
- krůtí sendvič z bílého toastového chleba,
- kuřecí hamburger s bulkou bez semínek a zeleninovým salátem,
- pečené kuřecí stehno bez kůže s bílou rýží,
- pečené brambory se zakysanou smetanou a zeleninou,
- špagety s rajčatovým protlakem bez slupek a tvrdým sýrem,
- jemné dušené hovězí s vařeným špenátem a rýží.
Večeře
- Rizoto s kuřecím masem a dušenou zeleninou,
- grilovaná ryba s vařeným bramborem a máslem,
- pečený chřest posypaný strouhaným sýrem a rozmačkanými brambory,
- těstoviny s olivovým olejem a sýrem,
- bílé pečivo s mazacím sýrem,
- vaječná omeleta a toastovým chlebem. [11, 12]
Zdroje: nzip.cz, crohn.cz, webmd.com, healthline.com, medicinenet.com, mayoclinic.org