Neodborné plastické operace na pranýři v Německu

5. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Liposukce vůbec nemusí zůstat bez následků: 12 lidí v Německu v posledních pěti letech zemřelo na následky takové zkrášlovací operace. Poukazuje na to studie kliniky plastické chirurgie na Porúrské univerzitě...


MNICHOV - Liposukce neboli umělé odsávání tuku, po kterém touží nejeden obtloustlý člověk, vůbec nemusí zůstat bez následků: 12 lidí v Německu v posledních pěti letech zemřelo na následky takové zkrášlovací operace. Poukazuje na to studie kliniky plastické chirurgie na Porúrské univerzitě v Bochumi, kterou se mimo jiné o víkendu zabýval kongres německých chirurgů v Mnichově.

„Ve 41 případech nastaly velké komplikace,“ informoval předseda sdružení plastických chirurgů Hans Ulrich Steinau. Mezi nejhorší důsledky odsávání tuku patří deformace břicha, otravy krve, protržená střeva, trombózy nebo plicní embolie.

Také profesor Edgar Biemer z Mnichova varuje před bagatelizováním zkrášlovacích zákroků. Hesla jako „liposukce místo oběda“ nebo „botoxová party“ (týká se o injekce botulinotoxinu pod vrásky) podle něj zcela zakrývají nebezpečí spojená s operací.

Biemer varuje i před tím, aby se bez nutného důvodu vycházelo stále více vstříc žádostem o zkrášlování mladých lidí. Především pak u těch, u kterých ještě neskončil růst. Odborníci poukazují na to, že právě u nich může dojít k narušení růstu nebo psychickým poruchám.

Jako jedinou výjimku jsou němečtí chirurgové ochotní tolerovat zmenšování prsů u nezletilých dívek. „U redukčních plastik jsme poněkud velkorysejší,“ říká Biemer. Nemá nic proti tomu, když se už 13leté nebo 14leté dívky obracejí na odborníky, aby jim odpomohli od „gigantických“ poprsí, se kterými si ve svém věku nevědí rady.

Zkrášlovací operace si podle odhadů v Německu loni dopřál až jeden milion lidí, z toho až 20 procent mužů. Kolik Němců si ale navíc vyjelo krásu pořídit levněji do zahraničí, si netroufá odhadovat nikdo. Počtem nejméně 100.000 liposukcí patří mezi nejoblíbenější zásahy tento druh operace.

V zemi působí přes 800 renomovaných specialistů sdružených ve Svazu německých plastických chirurgů (VDPC). Organizaci ale trápí, že nespí „konkurence“ v podobě „rychlokvašených“ expertů. Skalpelů se chápou dermatologové, praktičtí lékaři i stomatologové a ty nikdo nespočítá. Soudní spory o kvalitu provedených zákroků pak nejsou nijak vzácné.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?