Nerozumíme vám, vzkazují onkologičtí pacienti lékařům

6. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti nemocní rakovinou jsou málo informováni o svém zdravotním stavu. Tvrdí to němečtí odborníci z mnichovské univerzity, kteří se v padesáti nemocnicích dotazovali tisícovky žen s rakovinou prsu...


Berlín - Pacienti nemocní rakovinou jsou málo informováni o svém zdravotním stavu. Tvrdí to alespoň němečtí odborníci z mnichovské univerzity, kteří se v padesáti nemocnicích dotazovali tisícovky žen trpících rakovinou prsu.

„Polovina pacientek si stěžovala, že informace od lékařů jsou nesrozumitelné. My jsme potom podrobnými dotazy zjistili, že jsou i velmi neúplné a často i zavádějící,“ řekla šéfka výzkumu Jacqueline Kerrová. Ženy také namítaly, že mají jen velmi málo příležitostí hovořit o své nemoci s lékařem.


DÁLE ČTĚTE:
V USA s lidmi více mluvíme

„Je pochopitelné, že když se člověk dozví něco nepříjemného o svém zdraví, vnímá sdělované informace jen částečně. Proto je nutné, aby měly pacientky další příležitosti hovořit s lékařem, kdykoliv tuto potřebu budou mít,“dodala Kerrová.

Spokojensot s komunikací se liší podle věku

Míra spokojenosti s komunikací mezi nemocným a pacientem se u žen lišila podle věku. Ženy starší padesáti let měly sice pocit, že nejsou plně informovány, ale téměř si na to nestěžovaly. Výzkumníci to odůvodnili jinou dobou, ve které dámy vyrůstaly.

„Tyto ženy mají nižší očekávání. Ani nedoufají, že by se jim lékař plně věnoval, proto nejsou tak nespokojené,“vysvětlila další členka týmu Jutta Engelová. Šéfové nemocnic teď dostanou doporučení, jak zlepšit komunikaci mezi pacienty a zdravotnickým personálem.

Večerník Praha, 6.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?