Nesprávné obouvání má vliv na délku života diabetiků

7. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nesprávné obouvání lidí, kteří trpí cukrovkou, má značný vliv na délku jejich života. "Měření dvou stovek diabetických noh ukázalo, že diabetici se zdravýma nohama se dožívají mnohem vyššího věku..."


ZLÍN - Nesprávné obouvání lidí, kteří trpí cukrovkou, má podle průzkumu studentů zlínské Fakulty technologické (FT) značný vliv na délku jejich života. „Měření

dvou stovek diabetických noh ukázalo, že diabetici se zdravýma nohama se dožívají mnohem vyššího věku,“ uvedl ředitel Ústavu bílkovin a kůže FT Petr Hlaváček.

Naopak pacienti, u kterých byla zjištěna cukrovka neboli diabetes mellitus a kteří mají deformované nohy, musí počítat se závažnými zdravotními komplikacemi na nohou i s kratší délkou života. K deformitám nohou dochází často díky špatně zvolené obuvi.

„Ženy upřednostňují před zdravým obouváním a pohodlností nejvíce módní trendy,“ poznamenala absolventka FT Michaela Kristová, která zpracovávala měření na ženské populaci.

Lidé podle odborníků mnohdy volí také špatnou velikost obuvi. Boty jsou jim příliš těsné nebo nejsou vůbec vhodné pro diabetiky, kteří musí mít obuv speciálně upravenou.

Podle průzkumu se nevhodně obouvá 30 procent mužů a 50 procent žen trpících cukrovkou, poznamenal absolvent FT Martin Culka, který se průzkumu věnoval v rámci své diplomové práce.

Míra nožních deformací ovlivňuje podle analýzy také narušení funkce nohou. Kladívkové prsty, vbočené palce nebo pokleslé nožní klenby mění podle Hlaváčka rozložení tlaků na nohách, které postupně způsobují pro diabetiky životu nebezpečné otlaky nebo různá poranění.

„Nejhorší případy pak končí až amputacemi, po nichž diabetici mnohdy do pěti let umírají,“ upozornil na možné komplikace odborník na zdravé obouvání.

Z výzkumů proto vyplynulo, že nejlepší prevencí je správné obouvání již v dětství a dospívání. Řada deformit dolních končetin totiž zcela nevinně začíná již v dětství, například ploché nohy, kožní onemocnění nebo různé výrůstky na kostech.

Proto odborníci doporučují pečlivě vybírat obuv určenou pro děti a mládež a nešetřit při koupi.

„Zárukou kvality i zdravotní nezávadnosti jsou dobrovolně certifikované boty označené kartičkou se symbolem žirafy,“ doporučil prezident České

obuvnické asociace Václav Novotný.

V současné době byly na celém území České republiky změřeny nohy více než 1000 diabetiků. Zpracované výsledky jsou podle Hlaváčka uznávaným mezinárodním standardem, který se využívá pro vývoj obuvnických kopyt pro diabetiky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?