Nešvary v domácích lékárničkách

5. 6. 2014 11:33
přidejte názor
Autor: Redakce

TŘETINA ČECHŮ NEKONTROLUJE EXSPIRACI LÉKŮ, 40 % NEŘEŠÍ SPRÁVNĚ LIKVIDACI NESPOTŘEBOVANÝCH A PROŠLÝCH LÉKŮ.




Pětina lidí vyhazuje léky do koše, pětina jejich likvidaci vůbec neřeší. Možný důvod? Celých 45 % lidí neví, že může léky bezplatně vracet do lékáren. Vyplývá to z květnového průzkumu veřejného mínění, který zadala Česká asociace farmaceutických firem.

Lidé zbytečně riskují tím, že nesledují datum ukončení spotřeby léků ve své domácí lékárničce. Téměř třetina lidí ve výzkumu přiznala, že vůbec nekontrolují, zda nejsou léky prošlé. Exspirovaný lék ale negarantuje, že bude mít původní léčivé účinky. „Apelujeme na pacienty i zdravou veřejnost, aby nespotřebované a prošlé léky jednoduše vraceli zpět do lékáren. A zároveň upozorňujeme na rizika léků, které exspirovaly. Asi nikdo by nejedl prošlý sendvič nebo takový, který zapomněl několik dnů ve vyhřátém autě, u léků je však chování lidí paradoxně odlišné,“ říká výkonný ředitel ČAFF Emil Zörner a dodává: „Pacienti i zdravá veřejnost by měli s léky hospodařit správně. Znamená to pravidelně kontrolovat domácí lékárničku, léky mít označené, a pokud exspirují, vrátit je bezplatně do lékárny.“

Prošlé léky jsou ze zákona klasifikovány jako nebezpečný odpad, proto musí být po době použitelnosti likvidovány certifikovanými firmami. Naopak v odpadkových koších či spláchnuty do toalet a umyvadel jsou zbytečným ekologickým a potenciálně zdravotním rizikem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?