Nikotin a Parkinsonova nemoc

19. 6. 2013 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Během posledního desetiletí několik epidemiologických studií potvrdilo, že riziko Parkinsonovy nemoci (PN) je u kuřáků mnohem nižší než u nekuřáků.


Vysvětlení spočívá v tom, že nikotin z cigaretového kouře stimuluje nikotinové receptory a tím působí na obnovu dopaminu v bazálních gangliích, který je u pacientů s PN vyčerpán. Výzkum na primátech ukázal, že nikotin rovněž tlumí nežádoucí vedlejší účinky léčby levodopou.

Snížení rizika Parkinsonovy choroby závisí na celkové akumulované dávce (množství vykouřených cigaret nebo jiné formy tabáku za rok), týká se bělochů a Asiatů, ale nikoli Afroameričanů, a „ochranný vliv kouření“ se snižuje u bývalých kuřáků od doby, kdy přestali kouřit (Ritz B et al. JAMA Neurology 2007, 64(7): 990–997).

Testy s náplastmi i paprikami

Na jaře tohoto roku nadace známého herce Michaela J. Foxe (Michael J. Fox Foundation, MJFF), který sám trpí těžkou PN, začala podporovat klinické zkoušky, jež mají zjistit, zda nikotinové náplasti u kuřáků, kteří se snaží přestat kouřit, mají stejný efekt. Do studie nazvané NIC-PD se zapojilo 160 pacientů s PN v Německu a USA, kontrolní skupina dostane placebo náplasti.

Další studie publikovaná 9. května 2013 v Annals of Neurology informuje, že rostliny z čeledi lilkovitých (mj. lilek, kustovnice nebo paprika) mají plody, které obsahují poživatelný nikotin, ale v mnohem menším množství než cigaretový kouř, a také snižují riziko PN. Tato studie z amerického Seattlu zahrnovala 490 pacientů s novou diagnózou PN a 644 osob bez neurologických potíží jako kontrolní skupinu.

Zelenina jako taková (bez výběru) neměla na riziko Parkinsonovy nemoci vliv, ale plody lilkovitých, zejména ve větším množství a především papriky, měly podstatný ochranný vliv hlavně u mužů a žen, kteří dříve nekouřili nebo jen málo. Je však třeba vzít v úvahu, že na stimulaci nikotinových receptorů působí i genetické faktory. Nikdo také samozřejmě nedoporučuje, aby lidé, kteří mají obavy z Parkinsonovy choroby, začali kouřit

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?